MP nära att åka ur riksdagen – räddades av taktikröster

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Foto: Flickr
  • Fredag 21 sep 2018 2018-09-21
E-post 408

SVERIGE Opinionsinstitutet Novus eftervalsundersökning visar att Miljöpartiet hade åkt ur riksdagen om inte partiet fått hjälp av taktikröster. Kristdemokraterna hade dock klarat sig utan det den här gången.

Sveriges Radio rapporterar om Novus eftervalsundersökning som visar att Miljöpartiet – som fick 4,4 procent av rösterna – hade åkt ur riksdagen om det inte fått taktikröster från främst Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Cirka 20 procent av partiets röster var taktikröster, enligt Novus. Var fjärde MP-väljare gjorde sitt val i sista stund, och frågan är hur de påverkades att rösta på just det partiet.

– Vi vet ju inte exakt, men däremot gick ju även partiledningen ut via media och var rädd att de överskattades i opinionsundersökningar och att de behövde all hjälp de kunde få. Och sannolikt så fungerade detta rop på hjälp, så att säga, för att klara spärren, säger Novuschefen Torbjörn Sjöström till Sveriges Radio.

Kristdemokraterna, som tidigare varit beroende av stödröster för att klara spärren, klarade det dock på egen hand denna gång.

– Partiledaren Ebba Busch Thor gjorde en mycket bra valrörelse, framför allt i debatterna, som gjorde att partiet vann väldigt mycket förtroende de senaste två, tre veckorna, säger Torbjörn Sjöström.

Läs även: Miljöpartiets toppkandidat utesluts – tror på utomjordingar och ”geni-styre”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag