MP och L under spärren i SVT/Novus

Bild: News Øresund - Johan Wessman/CC BY 3.0/Wille Öhgren/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 12 Nov 2020 2020-11-12
E-post 4235

SVERIGE Både Liberalerna och Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren i SVT/Novus senaste väljarbarometer. Samtidigt stärker Moderaterna sin position som näst största parti.

MP är det parti som backar mest i den senaste mätningen med 1,3 procentenheter ned till 3,9 procent, strax under riksdagsspärren.

Det är också den enda statistiskt säkerställda förändringen i undersökningen.

– Vi har haft en uppåtgående trend under hela hösten, så jag tycker inte det är alarmerande. Men vi tar alltid på allvar när vi tappar i stöd. Det är en tydlig signal på att vi behöver göra mer och bättre, säger MP:s partisekreterare Märta Stenevi till SVT.

L ligger alltjämt långt under spärren, den här gången på blott 2,7 procent.

– Liberalerna har ett jätteproblem med sin roll som passivt stödparti till regeringen, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

För Moderaterna går det desto bättre. Partiet hamnar på 22 procent i den här mätningen före Sverigedemokraterna på 19,4 procent.

– Moderaterna har återtagit sin roll som ledande oppositionsparti nu under coronaepidemin, säger Torbjörn Sjöström till SVT.

SVT/Novus novembermätning

V: 10,6 (+1,0)
S: 26,4 (-0,1)
MP: 3,9 (-1,3)
C: 8,6 (+0,2)
L: 2,7 (-0,7)
M: 22,0 (+1,3)
KD: 5,0 (-0,7)
SD: 19,4 (+0,2)

Jonas Wikström, pressekreterare för Vänsterpartiet, konstaterar i ett inlägg på Twitter att L med sina 2,7, är ”inte ens folköl längre”.

Läs även: SD lyfter i nya Sentio – S fortsätter krympa

Läs även: Hittills bara SD-ledamöter i nätverk mot svenskfientlighet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag