MP-politiker hoppar av – kallade somalier ”cancersvulst” efter gruppvåldtäkt i Järfälla

Jonas Serneholt. Foto: Miljöpartiet/pressbild
Jonas Serneholt. Foto: Miljöpartiet/pressbild
  • Måndag 7 aug 2017 2017-08-07
E-post 470

SVERIGE Jonas Serneholt, politisk sekreterare för Miljöpartiet i Järfälla och ledamot i kommunfullmäktige, hoppar av sedan han kallat somalier för ”cancersvulst”. Uttalandet gjordes på Facebook efter en gruppvåldtäkt i Järfälla förra månaden.

Det är Stockholm direkt som uppmärksammar MP-politikerns uttalande som gjordes 21 juli i år i Facebookgruppen ”Varning i Järfälla”. I gruppen hade en länk postats till Nyheter Idags artikel om en gruppvåldtäkt i Barkarby mot en kvinna i 40-årsåldern kvällen den 14 juli i år, en artikel som många reagerade starkt på.

Tre somalier häktade för gruppvåldtäkt i Barkarby

En av dem som reagerade på våldtäkten var miljöpartisten Jonas Serneholt. Såhär skrev han i en kommentar till artikeln:

”Det är ju inte första gången som Somalier begår den här typen av brott, oavsett formellt medborgarskap, för medborgarskapet styr nog inte deras könsorgan. Somalierna är en cancersvulst överhuvudtaget. Exempelvis råkar många av oss som är beroende av färdtjänst ur för sådana existenser som av Arbetsförmedlingen slussats ut till taxijobb.”

Serneholt menar också att somalier ”kommer ut i jobbet med dåliga språkkunskaper, dålig kvinnosyn och noll koll kring Stockholmsregionens geografi”, men påpekar samtidigt att om somalierna skulle ”anpassa sig till den grad att de skulle identifiera sig som svenskar kulturellt skulle jag ha mycket lättare att acceptera.”

Serneholt ångrar nu att han skrev som han gjorde, har tagit bort inlägget från Facebook och gått ur gruppen.

– Det var väldigt ogenomtänkt och jag har tagit bort kommentaren. Det var väldigt illa skrivet av mig, säger han till Stockholm direkt och skyller på att han var full när han skrev inlägget.

Mikael Jämtsved, kommunalråd för Miljöpartiet i Järfälla, säger till Expressen att Jonas Serneholt nu avsagt sig sina politiska uppdrag med anledning av Facebookinlägget.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag