MP stödjer förslag om separata badtider för män och kvinnor

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Onsdag 5 feb 2020 2020-02-05
E-post

VÄSTERVIK I Västervik ska kommunstyrelsen ta upp ett medborgarförslag om separata badtider för män och kvinnor, rapporterar SVT. Miljöpartiet ställer sig bakom förslaget – och menar att det leder till ökad jämställdhet.

Det är kulturföreningen Fyren som har lämnat in medborgarförslaget om att simhallen ska avsätta några timmar varje eller varannan vecka för enbart kvinnor. Förslaget har fått tillräckligt många underskrifter för att det ska tas upp av kommunen.

– Det är inte bara för nyanlända kvinnor utan även för dem som annars inte vågar visa sin kropp när män är närvarande, säger Fatima Alnabhan från föreningen till SVT.

– De flesta av de här kvinnorna har bott i Sverige i många år men aldrig kunnat besöka simhallen eftersom de inte vill bada när män är närvarande. Det begränsar deras möjlighet att röra sig fritt och använda en resurs som är till för alla, i det här fallet simhallen. Det är också viktigt att de lämnar hemmet, motionerar, träffar människor och övar på språket.

Läs även: Ungdomsgäng tände eld på man i 65-årsåldern

Jon Sjölander, Moderaternas gruppledare i kommunen, meddelar att han inte ställer sig bakom förslaget och kallar det ”ett steg bakåt för jämställdheten”.

Från Miljöpartiets sida tycker man tvärtom – att separata badtider för män och kvinnor är ett steg mot ett mer jämställt samhälle.

– Jämställdhet handlar inte om att allt ska vara exakt lika utan det handlar om att alla ska få rätt förutsättningar på en rättvis nivå. Då kan det vara så att man tar till medel som inte är en del av målet, man kan göra undantag för att lyfta den gruppen som är svagare, säger Anna Bodjo som är MP:s språkrör i Kalmar län.

– Jag ser det som en möjlighet för kvinnor som inte får möjlighet att bada alls annars att faktiskt göra det. Och det är inte enbart på grund av hedersförtryck eller religiös övertygelse, utan kan lika gärna vara att man helt enkelt inte känner sig bekväm på grund av tidigare trauman, säger hon till SVT.

Läs även: Åtalad för rån med tortyrinslag deltog vid sadistisk misshandel redan som 14-åring

Läs även: Moralpanik i DN gav extra reklam åt dansk strippklubb

Bli prenumerant

Det är många som läser Nyheter Idag, över en halv miljon varje månad. Men bara några tusen är prenumeranter.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag