MP: Svenska föräldrar bör placera sina barn i utsatta områden

Foto: Pär Henning
  • Måndag 31 jan 2022 2022-01-31
E-post

GÖTEBORG Miljöpartiet i Göteborg vill att svensktalande föräldrar ska uppmanas i grupp att placera sina barn på skolor i utsatta områden – för att ”gynna integration”. Det är ett av förslagen som partiet går till val på, rapporterar Göteborgs-Posten.

Karin Pleijel, gruppledare för MP i Göteborg, säger att partiet har klimatet och segregationen som sina stora valfrågor. Att komma till rätta med den senare frågan har med skolvalet att göra, menar hon.

– I dag väljs tyvärr en del skolor bort av föräldrar med starkare socioekonomisk bakgrund. Det behöver vi komma åt, säger Pleijel till GP.

MP föreslår att föräldrar med svenska som modersmål ska uppmanas att placera sina barn i skolor som ligger i utsatta områden.

– Vi vill försöka stimulera föräldrars val i grupp. Få dem att fundera – hur bidrar jag till segregationen? Och vad kan jag göra åt det? En förälder i dag kanske tänker – oj, det är bara mitt barn som har svenska som modersmål om jag väljer den här skolan, säger Karin Pleijel och fortsätter:

– Men om man istället samlar föräldrar i grupp, och aktivt stimulerar dem att göra ett gemensamt val som gynnar integration, då blir de inte lika oroliga. Det kan göras under öppet hus till exempel. Uppmuntras man att inte gå hem till sin egen kammare och fundera där, utan istället gör skolvalet tillsammans med andra föräldrar, då har man en större möjlighet att bryta de vanliga mönstren.

Pleijel påstår att alla barn skulle gynnas i sin språkutveckling med mer blandade skolor.

– Språket kommer mycket snabbare när man har en blandad sammansättning i skolor. Dels tror vi att det stimulerar språkutvecklingen för de som har svenska som modersmål från början. Vi tror också att det blir en bättre stimulans för de barn som inte har svenska som modersmål. Det skulle gynna alla, säger hon.

Läs även: MP fortsätter floppa – sämsta partiet i DN/Ipsos

Läs även: Sifo: MP minst välkomna i regering

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag