Sifo: MP minst välkomna i regering

Bild: Bengt Nyman/CC BY 2.0/Sveriges riksdag
  • Tisdag 25 jan 2022 2022-01-25
E-post 2071

Miljöpartiet är det riksdagsparti som minst antal svenskar vill se i en regering, enligt en undersökning från SvD/Sifo. I undersökningen anger bara 28 procent anger att de skulle acceptera MP i en regering, jämfört med 32 procent som skulle acceptera Vänsterpartiet och 35 procent som skulle acceptera Sverigedemokraterna.

– Vi måste visa att man kan lita på oss, inte bara i klimat- och miljöfrågor, utan även gällande bättre arbetsmiljö i äldreomsorgen eller en mer jämlik skola, säger MP:s partisekreterare Katrin Wissing till SvD.

Läs även: Fortsatt kräftgång för MP – under spärren i ny undersökning

Liberalerna ligger liksom MP under riksdagsspärren i opinionsmätningarna, men är betydligt mer välkomna in i en regering enligt undersökningen, med 37 procent. Därefter kommer Kristdemokraterna, som 39 procent accepterar i en regering, och Centerpartiet, som 42 procent accepterar.

Ser man till partisympatisörer så är emellertid moderata och kristdemokratiska väljare mer positiva till att SD ingår i en regering än att C gör det.

”Jag tror att Centerpartiets val den här mandatperioden, att rösta fram en socialdemokratisk statsminister vid hela fyra tillfällen, innebär att det finns en betydande osäkerhet bland borgerliga väljare vad en röst på C faktiskt innebär” skriver M:s partisekreterare Gunnar Strömmer i ett SMS till SvD.

Trots att Socialdemokraterna är det största partiet i opinionen och har ökat sedan Magdalena Andersson tog över som partiledare, vill 54 procent se Moderaterna i en regering mot 53 procent för Socialdemokraterna.

”Många uppskattar att vi inte bara pekar på problem, utan också har konstruktiva lösningar för att möta brottsligheten, arbetslösheten och energikrisen” skriver Strömmer till SvD.

Läs även: Stenevi ”nöjd” med att kärnkraften läggs ned

Läs även: Bolund (MP) rasar mot regeringen – anklagar för löftesbrott

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag