MP-topp raderar hyllning till antisemit-anklagad forskare

Bild: David Lisbona/CC BY 2.0/Pawel Flato/CC0
  • Söndag 18 feb 2024 2024-02-18
E-post 0

Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén backar och raderar efter att han hyllat den antisemit-anklagade, nyligen avlidne forskaren John Galtung i ett inlägg på plattformen X. ”Jag läste hans fredsforskning på 80-talet och var helt ovetande om de antisemitiska uttalanden han gjort efter det” skriver Helldén.

På fredagen avled den norska fredsforskaren John Galtung, 93. Galtung var världens första professor i freds- och konfliktforskning, men gjorde sig mot slutet av sitt liv även ökänd för ett antal semitiska uttalanden.

I juni 2012 rapporterade Expo att Galtung stoppats som talare vid en fredsforskningskonferens som anordnades av Göteborgs universitet.

– Vi tyckte att de uttalandena som Galtung har gjort är djupt problematiska. Det är tre huvudspår vi har reagerat på. Hans antydan att Utøya hade en koppling till Israel. Det andra är uttalanden om Sions vises protokoll och det tredje är uttalanden om judisk kontroll över internationella medier. Den typen av uttalanden kan ses som en del av en antisemitisk diskurs, sade Helena Lindholm Schulz, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs Universitet och huvudansvarig för avbokningen av Galtung, till Expo.

Det hindrade inte Miljöpartiets nya språkrör Daniel Helldén från att hylla Galtung som ”en röst från förr som man skulle vilja höra mer av i dessa tider” i ett inlägg på plattformen X med anledning av Galtungs död.

Flera X-användare reagerade på MP-toppens hyllning av en utpekad antisemit. ”Vad menar Daniel Hellden med att Galtung är ’en röst från förr som man skulle vilja höra mer av i dessa tider’? Galtung var en ökänd antisemit” skriver Judiska Ungdomsförbundet i Sverige och länkar till en artikel om Galtung av Svenska Kommittén mot Antisemitism.

”Galtungs antisemitism är välkänd. Den har uppmärksammats i en rad medier och mött internationell kritik” skrev SKMA bland annat i artikeln, som publicerades i december 2017.

Helldén tog åt sig av kritiken och raderade sitt inlägg om Galtung. ”Jag läste hans fredsforskning på 80-talet och var helt ovetande om de antisemitiska uttalanden han gjort efter det. Jag tar självklart starkt avstånd från all antisemitism” skriver Helldén.

Läs även: Vänsterpartist ville inte utplåna Israel – buades från scenen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag