Vänsterpartist ville inte utplåna Israel – buades från scenen

Bild: Anders Henrikson/CC BY 2.0/Fars Media Corporation/CC BY 4.0/
  • Måndag 12 feb 2024 2024-02-12
E-post 0

På lördagen blev riksdagsledamoten Ilona Szatmári Waldau (V) utbuad på en Palestina-demonstration efter att hon fördömt Hamas och uppmaningar att utplåna Israel som stat. På söndagen bad Waldau, som tvingades lämna scenen, arrangören om ursäkt i en konversation på Facebook.

På lördagen höll Palestinska folkets förening en demonstration i Uppsala. Ett hundratal personer marscherade från Slottsbacken till Stora Torget, där det hölls tal.

Bland talarna märktes riksdagsledamoten Ilona Szatmári Waldau (V) – som blev utbuad av publiken och tvingades avbryta sedan hon underströk att Vänsterpartiet stöder en tvåstatslösning och därför inte vill att Israel utplånas.

Det hela fångades på en film från händelsen som spridits på sociala medier. På filmen ses Waldau välkomnas upp på talarplatsen av arrangören Hiba Qatanani. Hon håller då upp sitt tal inför åhörarna.

– Jag har ett tal här. Innan jag går in på det här talet så kommer jag att vara väldigt tydlig med en sak, och det är att Vänsterpartiet stöder en tvåstatslösning, säger Waldau och fortsätter:

– Vi kan inte stämma in i röster som säger att Israel ska upphöra. Jag vill vara tydligt med det. Vi kan aldrig instämma med dem som anser att Hamas gjorde rätt i sina terroristattacker mot Israel.

– Jag vill vara tydligt med det. Och vill ni att Vänsterpartiet ska delta på den här demonstrationen, vill ni ha stöd så hoppas jag att vi framöver slipper tal om att Israel ska upphöra som stat.

Då buas Waldau ut av publiken. 

– Det är en terrorstat punkt slut! Bara lämna mikrofonen och gå härifrån! Du är inte välkommen, Israelvänner är inte välkomna, hörs en kvinna skrika, samtidigt som en person gå upp på scenen och försöka rycka mikrofonen ur Ealdaus hand, medan publiken buar och skanderar att hon ska lämna scenen.

Till sist lämnar Waldau över mikrofonen till arrangören Hiba Qatanani under åhörarnas jubel.

På söndagen bad Ilona Szatmári Waldau arrangören Hiba Qatanani om ursäkt i en konversation på Facebook enligt Expressen.

”Jag reagerade på talaren innan men jag skulle inte ha gjort så utan tagit det med arrangören. Jag gjorde fel och jag ber alla om ursäkt”, skrev hon bland annat.

Läs även: Vänsterpartister rasar när Dadgostar fördömer Hamas terror

Läs även: Kulturhus-chef i blåsväder uppmanade till ”global intifada”

Läs även: Ekis: ”Hamas är som Socialdemokraterna”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag