Bolunds (MP) nya skryt i riksdagen: ”Har suttit i ett toppmöte med John Kerry”

Bild: Faksimil Sveriges Riksdag
  • Fredag 7 maj 2021 2021-05-07
E-post 2291

Per Bolund (MP) påstod att han satte tonen på ett klimattoppmöte i slutet av april, men blev sedan hånad när det visade sig att han bara talat vid ett sidomöte. Trots det skryter Bolund om toppmötet igen, när han angriper Jessica Rosencrantz (M) i en debatt i riksdagen.

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) skämde ut sig själv rejält när han i slutet av april påstod att Sverige satte tonen för det klimat-toppmötet som USA bjudit in ett tjugotal länder till som videokonferens.

– Det är verkligen roligt att Sverige fick inleda och sätta tonen för hela mötet, sade Bolund till TT.

Läs även: Ny kärnkraftsteknik sågas av miljöminister Bolund (MP): ”Vindkraften är här och nu”

Men både Bolund och de medier som rapporterade utifrån Bolunds påstående fick kritik när det framkom att Bolund inte talat på själva huvudmötet, utan på ett mindre sidomöte.

– Per Bolund försöker ju få det att framstå som att han öppningstalade på Bidens klimattoppmöte. Det är onekligen att tänja på sanningen, sade Jessica Rosencrantz, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Moderaterna, till TT och fortsatte:

– Vi vet nu att han medverkade vid ett möte vid sidan om, innan det riktiga mötet startade. Att då påstå att han satte tonen för det egentliga mötet är faktiskt direkt vilseledande.

– Det var ett mindre event inom ramen för det större, och själva talet var ganska kort. Så jag kan förstå kritiken som riktas mot Per Bolund att det här kanske inte var någon direkt startpunkt. Det tycks som att han försöker göra en större grej av det här än vad det faktiskt är, sade Niklas Bolin,  docent i statsvetenskap vid Mittuniversitet, till TT.

Men Per Bolund ger sig inte. I en riksdagsdebatt på torsdagen attackerar Bolund Moderaternas Jessica Rosencrantz och framhåller att han själv ska ha deltagit i toppmöte med USA:s klimatsändebud John Kerry.

– Tills man har suttit i ett toppmöte med John Kerry så tycker jag kanske man ska ha en lägre attityd i frågan, säger Bolund till Rosencrantz.

Men Rosencrantz blir inte Bolund svaret skyldig.

– Som sagt hoppas jag att Sverige kan få en riktig inbjudan nästa gång till det rummet där de stora länderna sitter och diskuterar de avgörande besluten, svarar Rosencrantz.

Bolunds senaste utspel väcker både kritik och löje på Twitter.

Läs även: MP vill straffbeskatta varor som drar mycket el

Läs även: Miljöforskare: Irrationell rädsla för kärnkraft riskerar att förstöra Sveriges elförsörjning

Byt elbolag!

Vill du sätta tonen mot Per Bolund? Byt elbolag till Svensk Kärnkraft.

Svensk Kärnkraft AB är ett systerbolag till Nyheter Idag. Blir du elkund stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag