MSB erbjöds kartläggning av svensk politisk opposition i utlandet

Pressbild. Foto: Johan Eklund/MSB
  • Fredag 12 apr 2019 2019-04-12
E-post

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap fick ett erbjudande om att kartlägga svensk politisk opposition i Ungern. I ett mejl från Institute for Strategic Dialogue erbjuds tjänsterna där specifikt den förre detta SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth pekas ut. Det avslöjar sajten Samhällsnytt där Ekeroth själv är aktiv.

Inför valrörelsen förra året misstänkte Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, att utländska aktörer skulle kunna tänka sig att påverka valrörelsen i Sverige. Detta med bakgrund av att medierapportering i USA pekar ut Ryssland för otillbörlig valpåverkan.

MSB anlitade Institute for Strategic Dialogue i Storbritannien där uppdraget var att skriva en rapport som i efterhand visar om det förekommit någon otillbörlig valpåverkan. Rapporten kunde inte hitta stöd för att något sådant förekom. I samma rapport föreslogs att den svenska staten skulle främja ekonomiska sanktioner mot sajter som Nyheter Idag, något som MSB själva tog avstånd från.

– Innehållet blev inte det vi väntat oss, det tog en annan riktning, sade Mikael Tofvesson vid MSB.

Mejlet avslöjar: Erbjöds kartlägga Kent Ekeroth utomlands

En annan sajt som pekats ut i den kontroversiella rapporten är Samhällsnytt där den förre detta SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth är aktiv. Samhällsnytt har begärt ut ett mejl från MSB som visar att Chloe Colliver vid Institute for Stategic Dialogue erbjöd kartläggning av Ekeroths förehavanden utomlands. Colliver är en av medarbetarna bakom den rapport som MSB beställde.

I mejlet, som är daterat den 31 oktober förra året pekas Ungern ut, ett land där Ekeroth ofta vistas.

”Vi har börjat avslöja några kopplingar mellan den svenska extremhögern och Ungern, till exempel med några av extremhögerns influencers som flyttar från Sverige till Ungern, där deras åsikter tolereras mer i det politiska klimatet (Kent Ekeroth är det mest uppenbara exemplet). Men för att gräva vidare om dessa kopplingar skulle vi behöva engagera oss i mer fältarbete och undersökande journalistik – vilket föll lite utanför ramen för projektet”, skriver Colliver i ett mejl till MSB.

”Jag tror att det skulle bli massor att avslöja – som offline-kopplingar, stöd och eventuell finansiell uppbackning mellan den ungerska och den svenska extremhögern”, fortsätter hon.

Ekeroth: ”Extremt allvarligt”

När Samhällsnytt uppmärksammar mejlet till MSB kommenterar även Kent Ekeroth som omnämns i samma mejl. Han menar att det är ”extremt allvarligt när statens myndighet tar emot erbjudanden om att spionera mot svenska politiker utomlands”.

– Colliver nämner ”undersökande journalistik” i sitt mejl, men hon är ingen journalist och hennes organisation är ingen media. Därför är det glasklart vad det här handlar om – politiskt spioneri mot oppositionen i MSBs regi. Att hon återkommande benämner svenska politiker som ”extremhögern” i mejlet visar på att detta är ett vedertaget sätt att kommunicera på MSB, säger Ekeroth till Samhällsnytt.

Vidare drar Ekeroth paralleller till den så kallade IB-affären som avslöjades av Folket i Bild / Kulturfront, en skandal där svenska staten då kartlade opposition på vänsterkanten. Nyheter Idag har talat med Egor Putilov som arbetar på Samhällsnytt och han tror att formuleringarna beror på att Colliver inte känner till den svenska offentlighetsprincipen.

– Mejlet är en del av en lång mejlväxling med MSB och personen som skrev det jobbade samtidigt tillsammans med MSB med rapporten om alternativa medier. Därför menar jag att det kan uteslutas att det handlar om en slump eller ett random försök att fiska efter uppdrag. Tvärtom, visar tonen i brevet på en nära och förtrolig arbetsrelation mellan tjänstemannen och Colliver.

Nyheter Idag har sökt Mikael Tofvesson vid MSB som är en av de tjänstemän vid myndigheten som haft kontakt med rapportförfattarna. Han var inte anträffbar på fredagen.

När Nyheter Idag söker Chloe Colliver över telefon svarar en kvinna som uppger att hon inte är Colliver. Vi ombeds mejla vårt ärende, men har ännu på fredagseftermiddagen inte fått något svar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag