MSB får förtur till att radera innehåll på Facebook

Bild: Newsdesk och MSB
  • Tisdag 3 apr 2018 2018-04-03
E-post 548

STOCKHOLM Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har startat ett samarbete med Facebook för att kunna få ett snabbspår till att radera innehåll på Facebook. Myndigheten rustar sig inför potentiella ”hotbilder” inför det kommande valet.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har fått en snabbfil för att kunna radera så kallade trollkonton på Facebook. Nu inför valåret tar myndigheten till hårhandskarna och har fått möjligheten av Facebook att kunna rensa innehåll, uppger Expressen.

– Det är som boarding av ett flygplan – alla kommer ombord, men vi kan peka på vem som ska få gå först i kön, säger Dominik Swiecicki på MSB, till Expressen.

Arbetet för att rensa innehåll inför valet är ett samarbete mellan flera parter som är inblandade i det svenska valet. Det nya ”snabbspåret” har bara använts en gång hittills och det var när länsstyrelsen i Stockholm ville få ett falskt Facebookkonto i deras namn raderat.

– Vi hörde av oss till Facebook som såg att ja, mycket riktigt, det här är en falsk sida, och så stängde de ner den och flyttade även följarna till den riktiga sidan, säger Dominik Swiecicki, senioranalytiker på MSB.

– Det gick jättefort. Jag satt hemma i soffan med telefonen och mejlade dem en kväll, sedan var det klart på några timmar.

Dominik Swiecick tycker att det är svårt att definiera vad som är hotbilden mot det svenska valet men att det är bra att MSB har möjligheten att bemöta potentiella hotbilder.

Facebook har bekräftat att de har ett samarbete med MSB men vill inte kommentera det vidare.

LÄS ÄVEN: Nu tillträder Dan Eliasson som generaldirektör för MSB

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag