Multinationellt storföretag orsakar sopkaos i Stockholm

Foto: Flickr
  • Onsdag 5 jul 2017 2017-07-05
E-post 71

STOCKHOLM Multinationella företaget Reno Norden orsakar sopkaos i Stockholm. Flera hundra svenska sophämtare väntas få sänkta löner varpå de svarat med vild strejk. – Vi ska köra mer för mindre pengar. Det går vi inte med på, förklarar sophämtaren Peter Börjesson. Transportarbetareförbundet stödjer inte arbetarnas strejk. 

Under onsdagsmorgonen den 5 juli bestämde sig ett hundratal sophämtare i Stockholm för att gå ut i strejk, skriver Expressen.

Enligt de strejkandes talesman Peter Börjesson handlar strejken delvis om att det multinationella företaget Reno Norden vill sänka sophämtarnas löner med 5 000 – 10 000 kronor i månaden genom att avskaffa dagens poänglönesystem.

– Vi ska köra mer för mindre pengar. Det går vi inte med på, förklarar Peter Börjesson.

Företaget kräver också en nyckelinventering, där sophämtarna misstänker att företaget ämnar anställa billigare arbetskraft.

– De har sagt att vi måste hjälpa till med inventering av alla nycklar, portkoder och brickor som vi använder när vi hämtar sopor. Men vi vill inte lämna över denna kunskap vi fått lära oss själva så att de kan sparka oss och anställa någon annan billigare, säger Börjesson.

Företaget Reno Norden ansvarar för sophanteringen av cirka 55 procent av alla Stockholms hushåll. Om strejken fortsätter kan många hushåll i Stockholm få sina soprum överfyllda redan imorgon kväll, uppger en av sophämtarna.

Sophämtarnas fackförbund, Transportarbetareförbundet, stödjer inte sina medlemmar i strejken mot lönedumpning och nyckelinventering.

– De måste omedelbart upphöra med strejken och återgå till arbetet. Sedan får väl de lokala parterna sätta sig ner skyndsamt om det finns något att förhandla om i den här frågan, säger Christer Norrfall, ombudsman vid Transportarbetarförbundet i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Transports ordförande festade för nästan 18 000 kronor – Medlemmarna fick betala

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag