Musikpris till råndömd rappare

Rapparen Dree Low under kioskrån. Bilder ur FUP.
  • Lördag 13 nov 2021 2021-11-13
E-post

Nu prisas den råndömda rapparen Dree Low av Musikförläggarna för årets låt år 2020, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna. Musikförläggarna säger att pristagaren utsågs innan han begick det rån han dömts för, men att det på grund av pandemin delas ut först nu.

Den för rån dömda rapparen Salah Abdulle som har artistnamnet Dree Low belönas av branschorganisationen Musikförläggarna med priset för årets låt år 2020.

Läs även: Rapparen Dree Low åtalas för kioskrån i Akalla

Abdulle dömdes nyligen till ett års fängelse för att ha rånat en butik i Järvaområdet. På en övervakningsfilm av rånet syns Abdulle och personer i hans sällskap plockar på sig tobak, godis och dryck från butiken utan att betala.

Solna tingsrätt ansåg att uppträdandet ”varit hotfullt och att de ignorerat uppmaningar att betala varorna”, och slår också fast att Abdulle kopplas till ett kriminellt nätverk, vilket får betydelse för bedömning av hoten som uttalades under rånet.

På grund av pandemin kunde priserna inte delas ut år 2020, och priserna för både 2020 och 2021 delades därför ut i år.

Marit Woody, som är operativ chef på Musikförläggarna, säger till Kulturnyheterna att priset för 2020 års låt bestämdes innan Abdulle begick det brott han dömts för.

– Juryn har sitt jurymöte sommaren 2020. Vi kunde inte ha gala då eller gå ut med vinnare. Det jag kan säga är att vi jobbar med externa konsulter för att se över hur vi ska ha det i framtiden. Men så som beslutet låg nu var det tagit av juryn då, säger Woody till Kulturnyheterna.

Läs även: Brutala sågningar av SR efter Yasin fått priset ”Årets artist”

Läs även: Polisinfluencer om Expressens skandalintervju: ”Målar upp honom som en cool gängkriminell”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag