Muslim tar över Skottland

Humza Yousaf och Nicola Sturgeon. Bild: Scottish Government/CC BY 2.0
  • Måndag 27 mar 2023 2023-03-27
E-post

Humza Yousaf har valts till partiledare för Skotska Nationalpartiet, och väntas därmed väljas till förste minister för Skottland, rapporterar The Guardian.  Yousaf är muslim med föräldrar som invandrat till Skottland från Pakistan, och han blev den första skotska ministern från en minoritet år 2012.

Skotska Nationalpartiet har dominerat skotsk politik sedan 2007, och partiet drev igenom den folkomröstning som år 2014 sade nej till skotsk självständighet från Storbritannien.

Partiet har sedan 2014 letts av Nicola Sturgeon, som varit Skottlands förste minister lika länge. I mitten av februari meddelade Sturgeon emellertid oväntat sin avgång som både förste minister och partiledare.

Sturgeon angav bristen på privatliv och den moderna politiska debattens brutalitet som skäl till sin avgång. Tiden innan sin avgång hade Sturgeon fått hård kritik för att den dömda våldtäktsmannen Isla Bryson, 31, flyttades till ett kvinnofängelse efter ett könsbyte.

Efter hennes avgång vann vänsterkandidaten Hamza Yousaf det interna partivalet över högerkandidaten Kate Forbes efter en kampanj som bedöms som ovanligt hård och ful.

Läs även: Våldtog och bytte kön – flyttas från kvinnofängelse efter ramaskri

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag