Våldtog och bytte kön – flyttas från kvinnofängelse efter ramaskri

Nicola Stuergon och Adam Graham innan könsbytet. Bild: Scottish Government/CC BY 2.0/Privat
  • Fredag 27 jan 2023 2023-01-27
E-post

På tisdagen dömdes Isla Bryson, 31, för två våldtäkter begångna 2016 och 2019 av en domstol i Glasgow. I väntan på dom förflyttades Bryson till kvinnofängelset Cornton Vale i Stirling. Beslutet att placeras Bryson på ett kvinnofängelse väckte emellertid ramaskri i Storbritannien. Anledningen är att Bryson bytt kön sedan våldtäkterna begicks.

Fram till 2020 hette Isa Bryson Adam Graham och var man. Bryson har fortfarande kvar sin penis och påbörjade inte sitt könsbyte förrän han anklagades för våldtäkt.

Att en person som våldtagit två kvinnor och fram till alldeles nyligen var man placerades bland kvinnor fick hård kritik av bland andra Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och justitieminister Dominic Raab.

En av Brysons ex-flickvänner menade att det hela var en ”bluff för att få uppmärksamhet” och att Bryson ”ljuger för myndigheterna” för att slippa hamna i ett fängelse för män.

Läs även: Socialarbetare: Jag varnade för transexuell seriemördare och fick sparken

Beslutet att placera Bryson på ett kvinnofängelse försvarades emellertid av Skottlands justitieminister Keith Brown från Scottish National Party, SNP.

Nu har emellertid den skotska regeringen backat från beslutet, rapporterar Daily Mail. På torsdagen flyttades Bryson från kvinnofängelset till ett fängelse för män.

– En riskbedömning är på väg. Men, som i alla fall, kommer det skotska kriminalvården inte vänta tills en bedömning är komplett om de tror att handling krävs snabbare – och den här fången kommer inte fängslas på Cornton Vales kvinnofängelse, säger Skottlands försteminister Nicola Stuergon (SNP) till parlamentet.

Stuergon ville inte säga var Bryson skulle flyttas, men hennes talesperson bekräftade att det inte kommer vara ett kvinnofängelse.

– Det borde inte behövts allmänhetens avsky och en rad negativa rubriker om att en dubbel våldtäktsman skickas till ett kvinnofängelse för att Nicola Stuergon ska inse att detta var fullständigt oacceptabelt och fel, säger den skotska politikern Douglas Ross från Tory-partiet, som menar att Stuergon gömmer sig bakom den skotska kriminalvården.

Skandalen kring Bryson kommer samtidigt med en debatt om ett lagförslag från den skotska regeringen som skulle innebära att alla över 16 år får välja kön.

Läs även: Här misshandlas transvestiten på Sergels Torg

Läs även: Vänsterpartiet stoppar vänsterdebattören Ekis Ekman – har ”fel” åsikt om transpersoner

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag