Muslimer vill bygga moské på Lidingö – KD säger nej

Man ber i moské i Jordanien. Bild: Tarawneh/Wikimedia Commons
  • Onsdag 5 feb 2020 2020-02-05
E-post 1763

LIDINGÖ Församlingen Ahmadiyya vill bygga en moské på Lidingö öster om Stockholm, rapporterar lokaltidningen Mitt i. Men från Kristdemokraterna får förslaget ett blankt nej.

Det är andra gången som Ahmadiyya försöker etablera sig på Lidingö. Nu har man ansökt om att få bygga en ny moské eller bygga om en befintlig byggnad.

Ordföranden Zaheer Ahmed säger att församlingen växer och att den lokal man har inte räcker till. Han förstår också att frågan är känslig.

– Vi vet ju vad det finns för känslor i samhället och i media mot islam. Det är viktigt för oss att vi är väldigt öppna. Där vi får bygga kommer vi att bjuda in folk och berätta hur vi vill bidra till samhället eller kommunen, säger han till Mitt i.

Läs även: MP stödjer förslag om separata badtider för män och kvinnor

Zaheer Ahmed kan inte peka ut någon särskild plats där han vill ha moskén utan vill invänta kommunens förslag. Men redan nu får planerna nej från KD.

– Om de vill köpa eller hyra en lokal av en privat fastighetsägare är det en sak. Men på Lidingö ägs den mesta marken av kommunen. Om de vill köpa eller hyra av oss är det inte aktuellt för oss i Kristdemokraterna, säger kommunalrådet Carl-Johan Schiller till Mitt i.

– För det första: Jag kan inte se att det finns någon plats eller någon lokal som lämpar sig. För det andra: Gissningsvis bor inte så många i den församlingen på Lidingö. Det är bättre att de hittar en lokal där de flesta bor. Om man ska titta över hela Stockholm är ju Lidingö litet av en avkrok.

På Lidingö styr KD tillsammans med M, Lidingöpartiet och Liberalerna.

Läs även: Schulmans morföräldrars hem har blivit moské: ”Väldigt fint”

Läs även: Åtalad för rån med tortyrinslag deltog vid sadistisk misshandel redan som 14-åring

Bli prenumerant

Det är många som läser Nyheter Idag, över en halv miljon varje månad. Men bara några tusen är prenumeranter.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag