”Obehaglig utveckling inför valet” – Åkesson om att pekas ut i MSB:s övningsfilm

Jimmie Åkesson i MSB:s övningsfilm. Foto: Youtube
  • Fredag 9 feb 2018 2018-02-09
E-post 1242

SVERIGE Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) publicerade den 15 januari en övningsfilm på Youtube där Jimmie Åkesson framställs tillsammans med Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som ”populistiska politiska krafter”.

Expressen var först med att uppmärksamma Youtube-filmen som MSB har lagt upp i övningssyfte. Filmen används under myndighetens samverkansövning SAMÖ 2018, som genomförs vid fem tillfällen under våren. Flera myndigheter på regional och nationell nivå deltar.

I den drygt fem minuter långa filmen presenteras ett Sverige under internationellt hot. Det börjar 2014 när det internationella säkerhetsläget försämras:

”Sveriges samarbete med Nato och utrikesministerns negativa uttalande om en potentiellt illvillig stats agerande i konflikter i östra Europa leder till att denne tar till en alltmer fientlig ton i kommunikationen med Sverige”, säger berättarrösten och pekar därmed underförstått ut Ryssland som det konkreta hotet.

Åkesson och NMR stärks av desinformation

”Svenska folket utsätts via olika medier för desinformation och vilseledande fakta, som indirekt kan spåras till den potentielle motståndaren”, fortsätter berättarrösten medan bilder av exempelvis den ryska nyhetssajten RT flimrar förbi.

”Som en konsekvens av desinformationskampanjen polariseras den svenska politiska arenan, och populistiska politiska krafter stärks”, säger berättarrösten medan bilder av Jimmie Åkesson i en tv-debatt om invandring, samt nationalsocialistiska NMR under en demonstration, visas efter varandra.

Filmen fortsätter fram till 2018. De underförstått ryska desinformationskampanjerna fortsätter och underbygger svenskarnas misstänksamhet mot politiker och medier. Under 2018 tar ryssarna över ett kärnkraftsverk.

”Skandalöst”, säger Åkesson

”Nu står det klart att de tidigare sabotagen utförts av specialförband som nu riskerar att hamna i direkt strid med polis och hemvärn”, säger berättarrösten, och förklarar att myndigheterna måste lära sig att samverka för att hantera en sådan krissituation.

– Det är helt skandalöst, men tyvärr ännu ett tecken på att debatten om ”påverkan” och så kallade ”fake news” har udden riktad mot riksdagens oppositionsparti. Det är en obehaglig utveckling inför valet, säger Jimmie Åkesson om filmen till Expressen.

”Låt oss hoppas att detta varit ett misstag och inte ett uttryck för att man tänker låta en så pass viktig myndighet som MSB användas för att motarbeta oppositionen inför valet i höst”, tillägger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge i en kommentar till Nyheter Idag.

MSB är också den myndighet som Dan Eliasson snart ska ta över, efter att han slutar som rikspolischef. Eliasson har tidigare fått uppmärksamhet för ett inlägg på Twitter där han säger att Jimmie Åkessson ”i debatt gör att jag kräks!”

Filmen gick tidigare att se på Youtube och var inbäddad här, men har tagits bort sedan denna nyhet kom ut på fredagseftermiddagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag