Jämställdhetsmyndigheten blir kvar – tack vare C och L

Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 22 jan 2019 2019-01-22
E-post 857

SVERIGE Jämställdhetsmyndigheten blir kvar – trots förra månadens besked att den skulle avvecklas. Det meddelar statsminister Stefan Löfven (S) vars nya regering släpptes fram av Centerpartiet och Liberalerna.

Jämställdhetsmyndigheten startade i januari förra året, men dess verksamhet såg ut att bli kortvarig. I december röstade nämligen riksdagen för Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag, vilket inkluderade nedläggningen av den nya myndigheten.

Sedan Centerpartiet och Liberalerna kommit överens med Socialdemokraterna och Miljöpartiet har Sverige dock fått en ny regering – som vill ha kvar myndigheten.

– Vi är en feministisk regering. Jämställdhetsmyndigheten blir kvar, sade statsminister Stefan Löfven i sin regeringsförklaring i riksdagen på måndagen.

Läs också: Skandalministern tillbaka i Löfvens regering

– Vi har precis firat här i all enkelhet med kaffe och tårta och är ju naturligtvis glada och lättade över att vi har fått det här beskedet att myndigheten ska vara kvar, säger generaldirektören Lena Ag till P4 Göteborg.

Myndigheten har tidigare uppmärksammats för sin allt annat än jämställda ledningsgrupp bestående av åtta kvinnor och en man. Vidare har en intern kartläggning visat att över hälften av de anställda är i riskzonen för att bli utbrända.

Nyheter Idag har även rapporterat att Jämställdhetsmyndigheten gav hundratusentals kronor i bidrag till föreningen Mensens arbete med att ”menscertifiera” arbetsplatser.

Läs även: Amanda Lind om Kaplan 2016: ”En demokrat”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag