Nämndeman åtalad för bidragsbrott – skyller på okunskap om lagen

Pressbild Domstolsverket.
  • Onsdag 25 nov 2020 2020-11-25
E-post

MALMÖ En förtroendevald politiker anmälde vid 33 tillfällen till Försäkringskassan att hon var hemma och tog hand om sitt sjuka barn trots att så inte var fallet. Att hon då fick både lön och tillfällig föräldrapenning samtidigt var inget hon tyckte var konstigt. Nu ställs politikern inför rätta, vilket pppress var först med att rapportera.

En förtroendevald politiker och tillika nämndeman har tvingats lämna sina uppdrag då hon står åtalad för bidragsbrott. Gärningarna upptäcktes då Försäkringskassan i slutet av förra året gjorde en slumpmässig kontroll av hennes utbetalda tillfälliga föräldrapenning, TFP, vilken betalas ut av Försäkringskassan då en förälder stannar hemma för att ta hand om ett sjukt barn.

Vid kontrollen uppdagades att politikern vid flera tillfällen de föregående två åren anmält att hon stannat hemma för vård av barn trots att hon i själva verket antingen arbetat, haft semester eller själv varit sjuk. Följden blev att hon för dessa dagar fick både lön och TFP. Allt som allt rör det sig om nästan 35 000 kronor i felaktiga utbetalningar.

Politikern uppger i förhör att hon missförstått reglerna kring TFP och menar att eftersom hon jobbar som politiker, är myndighetsanställd samt engagerad i polismyndighetens projekt Sluta skjut, ”kan hon inte ha begått bidragsbrott med uppsåt. Hon har helt enkelt begått ett misstag.”

När förhörsledaren ber henne att beskriva reglerna för TFP svarar den misstänkta att hon ”inte har en aning”. Hon plockar upp sin telefon och visar på Försäkringskassans app att det bara är att klicka på VAB så är det klart. När förhörsledaren frågar om hon vet att hon måste vara hemma från arbetet och vårda sitt sjuka barn för att vara berättigad till TFP svarar hon nej. Hon uppger istället att hon antog att allt gick rätt till eftersom pengarna betalades in på hennes konto.

Hon försvarar sig också med att lägga en del av skulden på Försäkringskassan som hon tycker borde vara mer kommunikativa om reglerna för TFP och anser att de tydligare borde informera om att det inte är tillåtet att ansöka om TFP och sedan låta en anhörig vårda det sjuka barnet.

Rättegången mot kvinnan äger rum i veckan.

Läs även: Man med dubbla identiteter anställde sig själv och fick hundratusentals kronor i lönebidrag

Läs även: Här är artisterna som plockar ut coronastöd trots miljontillgångar

BLI PLUS-MEDLEM

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag