När domare och toppjurister rycker ut för att försvara flyktingbarn som knivhögg polis

Foto: Privat/Skärmdump/Nyheter Idag
  • Onsdag 6 sep 2017 2017-09-06
E-post 3901

NYHETSKRÖNIKA Det här är en nyhetskrönika från Nyheter Idags medarbetare Mattias Albinsson.

Detta är en nyhetskrönika

Mattias Albinsson är frilansjournalist och har ingen politisk bakgrund. Han ser sig själv som borgerlig.

Jag uppmärksammades under gårdagen på en diskussionstråd på Facebook. I tråden är det en kvinna i runt 40-årsåldern som reagerar kraftfullt på den artikel jag skrev i måndags om Hussaini Muhammad som greps på bar gärning och nu sitter häktad för mordförsök på en polisman i Stockholm förra veckan.

Kvinnan anklagar mig och artikeln, som alltså handlar om ett mordförsök på en polisman, för att vara ”ett allmänt insinuerande av hur dåliga flyktingar är”. Vidare hävdas att de uppgifter jag publicerar, som kommer från polisen, socialtjänsten och andra myndigheter, består av ”Lögner och motstridiga uppgifter”.

”vad jag har förstått är inte någon dömd för gärningen än”, skriver kvinnan och kallar mannen, som alltså greps på bar gärning när han knivhögg en polisman i nacken, för att vara en ”påstådd gärningsman”.

Folk får naturligtvis tycka och tänka vad de vill och det skrivs dagligen tusentals tokiga inlägg på Facebook. Det som jag anser ger just dessa inlägg det som på journalistspråk kallas ”allmänintresse” är att kvinnan ifråga är jurist på rättsenheten på Domstolsverket och har en bakgrund som bland annat hovrättsassessor och tingsfiskal.

Kvinnan har alltså dömt brottslingar i hundratals rättsfall. Mellan hösten 2011 och våren 2015, då hon slutade som domare, hittar jag hennes namn i hela 266 domar.

Jag ogillar i vanliga fall att publicera opinionsbildande texter och föredrar att fokusera på det strikt journalistiska. Jag bedömer emellertid att detta har så pass stort allmänintresse att det inte kan lämnas utan hänseende. Dessutom är det så att den här kvinnan och medarbetaren på Domstolsverket får medhåll i form av ”gilla”-klick från flera kollegor som bland annat jobbar på domstolarna i Göteborg.

Därför publicerar jag här nedanför en skärmdump av hennes inlägg så får var och en ta ställning till dem. Jag tänker inte hänga eller peka ut någon mer än mig själv så jag har suddat ut alla andras namn från skärmdumpen.

SE ÄVEN: Muhammad som knivhögg polis i Stockholm har själv sagt att han är 25 år gammal

nagonstans-pa-internet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag