Svenskt Näringsliv: LO bör sänka lönekrav för att främja integrationen

LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm. Bild: Holger Ellgaard
  • Onsdag 4 mar 2020 2020-03-04
E-post 1136

Integrationen är en viktig faktor att få med i förhandlingarna om svenska löner. Därför borde LO sänka sina lönekrav, så att företagen får råd att anställa okvalificerade invandrare, skriver Svenskt Näringslivs vice VD i en debattartikel.

I en debattartikel publicerad i syndikalistiska Arbetaren skriver Mattias Dahl, vice VD för Svenskt Näringsliv, att LO borde sänka kraven på lönehöjningar för att gynna integrationen, som Dahl anser ”måste vara ett av de viktigaste ingångsvärdena i avtalsrörelsen”.

Dahl konstaterar att den svenska integrationen fungerar dåligt och att arbetslösheten är hög bland invandrare, och skriver att det beror på att många invandrare saknar den utbildning som krävs för att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

Läs även: Efter migrantvågen – nu kan Filipstad tvingas tokhöja skatten

En lösning på problemet är enligt Dahl att skapa ”en fungerande arbetsmarknad för lågutbildade” – och där kommer LO:s lönekrav i vägen, menar Dahl.

LO:s krav i avtalsrörelsen är årliga löneökningar på minst tre procent, krav som Dahl menar ”är utformade för att slå extra hårt mot branscher som är viktiga ur ett integrationsperspektiv, alltså de branscher som är bäst på att anställa lågutbildade.”

Läs även: Efter ”vad fan får jag” – Leif Östling avgår som ordförande för Svenskt Näringsliv

”Inom handeln, hotell- och restaurangbranschen samt bemanningsbranschen finns 430 000 jobb som kommer att fördyras kraftigt om fackets lönekrav blir verklighet. En stor andel av dessa är jobb med låga krav på utbildning och förkunskaper” skriver Dahl och fortsätter:

”Vi måste därför växla fokus och arbeta för en lönebildning som stärker svenska företag och skapar de bästa förutsättningarna för fler jobb och för att vårt samhälle ska hålla ihop”.

Läs även: Nordiska rådet sammanträder: Svensk integration lyfts fram som varnande exempel

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag