Nasa sänder live från solförmörkelsen

Foto: Nasa
Foto: Nasa
  • Måndag 21 aug 2017 2017-08-21
E-post 3

USA Den amerikanska rymdmyndigheten Nasa sänder just nu live från den totala solförmörkelse som kommer svepa över landet under kvällen, svensk tid.

Solförmörkelsen kommer helt eller delvis upplevas i hela USA och total solförmörkelse kommer inträffa i hela fjorton delstater från Oregon till South Carolina. Den partiella solförmörkelsen inleds I Oregon strax efter klockan sex på kvällen svensk tid och två timmar och 38 minuter senare försvinner det sista av månskuggan ut över Atlanten i South Carolina.

Senast en solförmörkelse drog fram över hela det kontinentala USA var i juni 1918. Forskare försökte använda solförmörkelsen då för att testa Albert Einsteins allmänna relativitetsteori från 1915 som förutspådde att ljus böjs av gravitationen. På grund av ett tunt molntäcke misslyckades emellertid forskargruppen med sitt uppdrag och fick skjuta upp experimentet.

USA kommer uppleva ytterligare ett par liknande totala solförmörkelser de kommande decennierna. Den första i april 2024 som kommer korsa den nordamerikanska kontinenten från Mexikos västkust till Newfoundland i Kanada. I augusti 2045 kommer ytterligare en total solförmörkelse dra fram över landet från västkust till östkust.

Den som hoppas få se en total solförmörkelse i Sverige får däremot vänta länge. Inte förrän 16 oktober år 2126 kommer solen förmörkas på det sättet i vårt land.

SE ÄVEN: Århundradets solförmörkelse i USA

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag