Nationalistiskt genombrott i spanska valet

Vox partiledare Santiago Abascal. Bild: Contando Estrelas
  • Måndag 29 apr 2019 2019-04-29
E-post 56

SPANIEN Det nationalistiska partiet Vox fick 10 procent av rösterna i det spanska valet. Det regerande socialistpartiet behöll makten utan att nå en egen majoritet.

Det nationalistiska partiet Vox bildades 2013 av avhoppare från den konservativa Partido Popular. Vox motsätter sig bland annat invandring, mångkultur och självständighet för Baskien och Katalonien.

Vox vann 12 platser i regionalvalen i Andalusien i december 2018, och nu får partiet 24 platser i det spanska parlamentet. Partido Popular gjorde ett katastrofval och förlorade över hälften av sina platser.

– Framtiden har vunnit och det förgångna förlorat, sade Spaniens premiärminister och socialistpartiets ledare Pedro Sánchez till jublande supportrar, rapporterar BBC. 

Socialistpartiet PSOE fick 29 procent av rösterna, och måste söka stöd hos liberala Ciudadanos eller vänsterpartiet Podemos för att bilda regering.

Ciudadanos ledare Albert Rivera har emellertid lovat att inte samarbeta med socialisterna, som han bland annat kritiserat för deras samarbete med katalanska separatister.

Läs även: Poliser slår brandmän med batong – Hundratals skadade i Katalonien

Om Sánchez vänder sig till Podemos kommer han också behöva stöd från flera av de mindre partierna i parlamentet. Bland dem finns de katalanska separatisterna som är ett rött skynke för den spanska högern.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag