Nato-chefen: Finland kan gå med i alliansen före Sverige

Jens Stoltenberg. Foto: Public Domain
  • Tisdag 14 feb 2023 2023-02-14
E-post 0

Officiellt har både Sverige och Finland sagt att man har för avsikt gå in i Nato tillsammans. Men försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg låter nu meddela att de nordiska länderna kan ansluta vid olika tillfällen.

– Huvudfrågan är inte om Finland och Sverige ratificeras samtidigt. Huvudfrågan är att de båda ratificeras som fullvärdiga medlemmar så snart som möjligt, säger Stoltenberg till den samlade reporterskaran i Bryssel på tisdagsmorgonen, enligt Reuters.

– Jag är säker på att de båda kommer bli fullvärdiga medlemmar och jag jobbar hårt på att få de båda ratificerade så snart som möjligt, tillägger han.

Läs även: Finland kan fortsätta Natoansökan – utan Sverige

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har tidigare uttryckt att man ser positivt på Finlands Natoansökan men inte på Sveriges.

Så sent som i februari påpekade Ulf Kristersson och Finlands statsminister Sanna Marin på en gemensam pressträff att planen fortfarande är att gå med i alliansen samtidigt.

Men enligt uppgifter till den finska tidningen Iltalehti ska grannlandet i öst vara redo att ansluta till Nato före Sverige – om Ungern och Turkiet skulle godkänna den finska Natoansökan men inte den svenska.

Enligt tidningen ska den svenska regeringen dessutom vara redo att stödja Finland om de går vidare till att bli en fullvärdig medlem före Sverige i ett sådant läge.

– Vi kommer alltid respektera varandras beslut, säger Ulf Kristersson på en pressträff under tisdagen enligt Expressen.

Texten har uppdaterats.

Läs även: Trumps tidigare rådgivare: Sverige bör inte böja sig för Erdogans krav

Läs även: Koranbränning stoppades i Finland – inte lagligt enligt polisen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag