Finland kan fortsätta Natoansökan – utan Sverige

Haavisto och Billström. Foto: Paasikivi CC BY-SA 4.0 / EPP CC BY 2.0
  • Tisdag 24 jan 2023 2023-01-24
E-post

Demonstrationerna i Sverige väcker vrede i Turkiet och nyligen sade president Erdoğan att Sverige inte kan räkna med landets stöd i Natoansökan. Det får Finland att överväga att fortsätta Natoprocessen på egen hand.
– Självklart måste vi ändå utvärdera läget om det visar sig att Sveriges ansökan stampar på stället en lång tid framöver, säger finske utrikesministern Pekka Haavisto (De Gröna) till Yle.

Utrikesministern tillägger dock att det är för tidigt att säga om de ska gå vidare med Natoansökan för egen del och för att få en överblick av situationen planerar Sverige, Turkiet och Finland att hålla ett möte någon gång i början av våren.

Den svenske utrikesministern Tobias Billström säger till Yle att den svenska regeringen är i kontakt med den finska för att förstå hur grannarna i öst resonerar.

”Sverige respekterar den överenskommelse som finns mellan Sverige, Finland och Turkiet om vårt Natomedlemskap. Det har vi gjort så här långt och det ska vi fortsätta göra”, säger Billström i en skriftlig kommentar till Yle.

Haavisto säger att de uppmärksammade demonstrationerna i Sverige kanske inte utgör något hinder i sig, men att de förmodligen bromsar de båda ländernas Natoansökan.

– De här demonstranterna leker med Finlands och Sveriges säkerhet, säger Haavisto.

På en pressträff senare på tisdagsförmiddagen understryker den finske utrikesministern att man fortfarande vill gå med i Nato tillsammans med grannlandet.

– Sveriges och Finlands gemensamma Natoresa fortsätter, vi vill fortfarande bli medlemmar samtidigt, säger Haavisto enligt SVT.

Texten har uppdaterats.

Läs även: Finske presidentens oro: ”Vi går i Sveriges spår”

Läs även: Andersson sågas i Finland: ”Ger Ryssland beslutanderätt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag