Nazismbeskyllningar och klimatreklam vid protest mot EU:s upphovsrättsplaner

Demonstanter tågar på Slottsbron. Infällda är Fredrik Sarlin (MP) och Magnus Ek (C). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 25 mar 2019 2019-03-25
E-post 476

STOCKHOLM Det skulle vara ett tydligt budskap om att rädda internet, men konferencieren talade sig varm om partiet Vändpunkts klimatpolitik, och medlemmar i Medborgerlig Samling blev kallade nazister. – De beter sig svinaktigt, svarar Ilan Sadé, partiledare för MED.

Under lördagen den 23 mars hölls demonstrationer mot EU:s förslag till upphovsrättsreform i många europeiska städer, bland annat i Stockholm där ett hundratal deltagare dök upp för att tåga från slottet till Soltorget intill Sergels torg. Talarna, bland annat Mattias Bjärnemalm från Piratpartiet och Jon Karlung från Bahnhof påpekade det absurda i att lämna över den dömande makten från demokratiskt tillsatta domstolar till amerikanska storföretag för att vara upphovsrättsindustrin till lags.

Men vid sidan om huvudbudskapet kantades demonstrationen av politiska motsättningar och försök att göra partipolitiska poänger.

Konferencier vid demonstrationen var Marcus Olofsson från partiet Vändpunkt, utbrytargruppen från Miljöpartiet med kända EU-namn som Carl Schlyter och Max Andersson i sina led. Trots att temat för dagen var att protestera mot inskränkningarna i EU-medborgarnas möjligheter att använda ett fritt och öppet internet inledde Olofsson med att berätta om och presentera Vändpunkt, och framhävde bland annat deras klimatpolitik, vilket en annan talare, Magnus Ek (C) senare kommenterade med att fokusera på huvudbudskapet.

– Jag är som sagt ordförande för Centerns ungdomsförbund, men ni kan vara lugna. Jag tänker inte hålla ett brandtal, jag kommer inte att förklara vad min rörelse är för en rörelse, utan jag är här idag för att jag, mitt förbund och min rörelse, tror att det som riskerar att hända när vi röstar igenom det här direktivet, när vi tar in artikel 11 och 13, det är ett monumentalt misstag.

Läs även: Länkskatt och uppladdningsfilter nästa – omröstning sker före EU-valet

Redan före demonstrationen hade en konflikt visat sig. Medborgerlig Samling hade uttryckt intresse att stå som medarrangör och tala vid protesten. Andra organisatörer hotade då med att hoppa av om MED fick komma in i värmen, så av detta blev intet. En handfull demonstranter dök dock upp i MED-partijackor för att stödja demonstrationen, vilket fick Fredrik Sarlin från Grön ungdoms Stockholmsavdelning att avsluta sitt innantillästa anförande med att hänvisa till dem som ”små element ur brunhögern som likt blinda höns ibland hittar ett korn.”

Andra talare, som Magnus Ek och Katarina Stensson (PP), markerade emellertid avstånd från detta påhopp på delar av de närvarande demonstranterna med kommentarer som att ”alla krafter behövs” och att ”det här står över partipolitik”.

En närvarande MED-medlem tog det med jämnmod och sade efteråt till Nyheter Idag att han inte var förvånad över påhoppet och att han hade väntat sig värre. Medborgerlig Samlings partiledare Ilan Sadé säger till Nyheter Idag att många från framförallt vänstersidan och socialliberalt håll beter sig på det här viset.

– De har ingenting förstått och beter sig svinaktigt. Som ny kraft som kombinerar liberala och konservativa ställningstaganden blir ofta MED inplacerat i en matris som är helt felaktig. Men de håller sig hellre till kartan än till den förändrade verkligheten. Gemene man som inte är yrkespolitiker eller ungdomsförbundare har dock en betydligt öppnare inställning och förstår den nya verkligheten, enligt min erfarenhet, säger han.

Läs även: Medborgerlig Samling inte välkomna på Stockholm Pride: Lever inte upp till värdegrunden

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag