Nazistklotter på skola – rektorn gör koppling till SD

Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Torsdag 24 sep 2020 2020-09-24
E-post 594

HÖÖR Efter att nazistsymboler klottrats på Sätoftaskolan i skånska Höör drar rektorn Anna Sjöbeck paralleller till Sverigedemokraternas starka stöd i kommunen.
– 40 procent av Höörsborna röstade på SD i senaste valet. Det är föräldrar till barn på skolan, säger hon till Skånska Dagbladet.

Det var tidigare i veckan som personalen upptäckte att någon klottrat på Sätoftaskolans fasad. Enligt kommunpolisen Niklas Årcén rörde det sig bland annat om hakkors och förkortningen NMR, Nordiska motståndsrörelsen. En polisanmälan gjordes om skadegörelse och hets mot folkgrupp.

– Utan att veta vem som ligger bakom klottret så har Sätoftaskolan få elever med utländsk bakgrund. Här finns en rädsla och osäkerhet för något som man inte är van vid, säger rektorn Anna Sjöbeck till Skånska Dagbladet.

Hon får frågan om det finns ett problem med nazism bland skolans elever.

– Inte specifikt. Men det är ett samhällsproblem. 40 procent av Höörsborna röstade på SD i senaste valet. Det är föräldrar till barn på skolan, svarar Anna Sjöbeck.

Rätt är att SD fick 22,7 procent i kommunvalet 2018. NMR fick i sin tur en enda röst.

Att Anna Sjöbeck gör en koppling mellan nazism och SD:s popularitet kallar den lokale SD-politikern Rolf Streijffert ”det värsta jag har hört”.

Han säger att han har uppfattat Anna Sjöbeck som ”balanserad” men att det nu är ”penibelt att en rektor uttalar sig på det sättet”.

När Skånska Dagbladet kontaktar Sjöbeck på nytt säger hon att hon gjorde uttalandet om SD som privatperson och inte som rektor.

– Vi kan se att vissa elever uppfattar SD som ett enfrågeparti som bara tar upp invandrarfrågan. Eleverna kan då vilja provocera för att få en reaktion. Det har exempelvis funnits fall när elever haft ett hakkors som skärmsläckare. Då måste vi agera samtidigt som vi försöker visa att SD inte är ett enfrågeparti, säger hon.

Hon får frågan om hon tycker att SD är ett rasistiskt parti.

– Den frågan väljer jag att inte svara på, säger hon.

Läs även: SFI-lärare anmäld – kallade SD ett ”ont” parti: ”Ren propaganda”

Läs även: Utställning kopplar SD till nazism – polisanmäls för grovt förtal

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag