Utställning kopplar SD till nazism – polisanmäls för grovt förtal

Bild: Darko Mamkovic
  • Torsdag 6 feb 2020 2020-02-06
E-post 709

NORRKÖPING Sverigedemokraterna i Norrköping polisanmäler Stadsmuseet för att de har kopplat samman sverigedemokratiska lokalpolitiker med nazism i utställningen ”Medlöperi och motstånd”.

I utställningen, som behandlar nazismen i Norrköping i dåtid och nutid, förekommer en bild på Sverigedemokraternas partistyrelse i Norrköping tillsammans med texter om dagens nazism.

Läs även: Westerholm: ”Stefan Löfven måste börja rensa ut antisemiterna ur Socialdemokraterna”

Sverigedemokraternas styrelse finns avbildade i ett tidningsklipp, och det handlar om partiets styrelse för 2 år sedan, av vilka hälften ingår i styrelsen idag.

Utställningen har nu polisanmälts, bland annat för grovt förtal, av Darko Mamkovic, ordförande för Sverigedemokraterna i Norrköping, rapporterar P4 Östergötland.

– Det är det lägsta jag har varit med om, att man försöker koppla 30-talets nazism med Sverigedemokraterna är ren galenskap. Att min styrelse finns med i samband med hakkors och grymheter som nazismen kan jag inte tolka som något annat än smutskastning, säger Darko Mamkovic Sverigedemokraternas ordförande i Norrköping, till P4.

Läs även: S-politikern försvarade Hamas och anklagade Israel för att mörda barn

Polisanmälan riktar sig enligt Mamkovic i första hand mot Stadsmuseet och de som är ansvariga för utställningen, och i andra hand hela kommunen.

Polisanmälan har gjorts i samråd med partiet, och de politiker som är med på bilden kommer även göra egna anmälningar.

Mamkovic säger att han även kommer lyfta frågan politiskt eftersom utställningen finansierats med skattemedel.

Läs även: Här får NMR-nazisterna stryk av polisen i Kungsträdgården

Maria Modig, chef på Norrköpings Stadsmuseum, säger till P4 Östergötland att Sverigedemokraterna bjöds in att se utställningen innan premiären men avböjde att medverka. Hon säger även att hon välkomnar polisanmälan.

– Jag tycker naturligtvis att vi ska prövas om vi har gjort något fel men kommunens jurister har gått igenom alla våra texter och tittat på det här. säger Modig.

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag