Neesons röda mattan-premiär ställdes in efter rasistskandal

Liam Neeson på röda mattan. Foto: Glyn Lowe PhotoWorks
  • Onsdag 6 feb 2019 2019-02-06
E-post 406

USA Röda mattan-premiären av Liam Neesons senaste film ”Cold Pursuit” ställdes in i sista minuten på tisdagen. Bakgrunden är Neesons intervju för tidningen Independent där skådespelaren berättade att han en gång ville döda en svart man som hämnd för en våldtäkt.

Intervjun för Independent skulle handla om Liam Neesons nya film där han spelar en man som tar hämnd på sin sons mördare. I en oväntad vändning började skådespelaren berätta en personlig historia om sin reaktion när en nära vän blev våldtagen.

När Neeson fick reda på att gärningsmannen var svart gav han sig ut på gatorna i hopp om att hamna i bråk med en svart man för att då ha en ursäkt att döda denne. I efterhand säger Neeson att han ångrar sitt beteende och att han inte är rasist.

I tv-programmet Good Morning America berättar skådespelaren vidare att den omtalade historien ägde rum för nära 40 år sedan. Den nu 66-årige Hollywood-stjärnan vandrade då runt med en batong i ett företrädesvis svart område för att hitta någon som ville mucka gräl.

Efter att ha gjort detta fyra eller fem gånger började Neeson inse att det var fel och chockades av sitt eget beteende. Han sökte hjälp bland vänner och en präst, och säger även att han mådde bättre av två timmars ”powerwalking” per dag.

”Låtsas att vi är politiskt korrekta”

Neeson säger också att han hade reagerat på samma sätt om det rörde sig om en vit gärningsman.

– Hade hon sagt en irländare, eller en skotte, eller en britt, eller en litauer vet jag att det hade haft samma effekt. Jag försökte hedra, stå upp för min kära vän på det här hemska, medeltida sättet, säger skådespelaren.

I tv-intervjun berättar Neeson att han förde historien på tal eftersom han ville prata om ett ämne som fortfarande är aktuellt.

– Vi alla låtsas att vi är politiskt korrekta. I det här landet, och i mitt eget land, räcker det med att skrapa på ytan för att hitta rasism och trångsynthet.

Uppståndelsen kring Neesons bekännelse ledde på tisdagen till att röda mattan-premiären av den nya filmen ”Cold Pursuit” i New York ställdes in med bara några timmars varsel.

Medan många har upprörts över Neesons uttalanden finns det också de som tar honom i försvar. Till exempel säger den före detta fotbollsspelaren John Barnes till Sky News att skådespelaren ”förtjänar en medalj”.

Läs även: Somalier våldtog kvinna i taxi – slipper undan med ungdomstjänst

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag