Noll politiska konsekvenser efter IT-haveriet – Löfven: ”Jag har förtroende för alla statsråd”

  • Måndag 24 jul 2017 2017-07-24
E-post

SVERIGE Det blir inga som helst politiska konsekvenser till följd av det omfattande lagbrotten som rör skyddsvärd information om rikets säkerhet. Det meddelar statsminister Stefan Löfven på måndagens pressträff. – Jag har förtroende för alla statsråd, förklarade han.

”Flagranta brister”, säger Stefan Löfven på måndagens presskonferens om den IT-skandal på Transportstyrelsen som i värsta fall kan riskera livet för svensk personal i underrättelsetjänst. Även begreppet ”haveri” används av statsministern. Men trots att skandalen fortfarande rullas upp i medier och att omfattningen ännu inte helt är känd tyder allt på att det inte blir några politiska konsekvenser.

– Jag har förtroende för alla statsråd, förklarade Löfven på en direkt fråga från golvet.

Det betyder att samtliga ministrar sitter säkert. Detta trots att inrikesminister Anders Ygeman i ett tidigt skede kände till IT-skandalen utan att informera statsministern. Istället säger sig Löfven ha fått information först i januari, trots att flera av hans ministrar sedan tidigare varit informerade.

– Det är klart att jag gärna hade velat ha den informationen tidigare. Det är ingen tvekan om det, sade Löfven.

Men enligt Löfven hade aldrig infrastrukturminister Anna Johansson (S) informationen och det var alltså därför statsministern inte blev informerad tidigare, påstår han. Däremot kände både inrikesminister Anders Ygeman till IT-skandalen samt försvarsminister Peter Hultqvist.

Själv säger statsministern att han blev informerad först i januari. Trots detta informerades inte oppositionen vid denna tidpunkt samtidigt som beslut togs att sparka dåvarande generaldirektör på Transportstyrelsen Maria Ågren. Den officiella förklaringen var då att regeringen och generaldirektören ”har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas”. Ingenting nämndes då om att rikets säkerhet kunde stå på spel.

Läs också: Löfven om IT-läckan: ”Jag fick information om den i januari”

Med dagens besked från Stefan Löfven krävs att oppositionen riktar ett misstroendevotum och får igenom detta för att IT-skandalen ska få några politiska konsekvenser. Under dagen twittrar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att ”vi kommer att utkräva ansvar”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag