Nordmark (S): Arbetslösa kan behöva flytta till Norrland

Eva Nordmark. Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)
  • Lördag 25 sep 2021 2021-09-25
E-post

SVERIGE Arbetslösa måste förmås att flytta upp till Norrland där tiotusentals lediga jobb kommer att finnas under kommande år. Det säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
– Jag är beredd att göra det som krävs för att se till att fler människor flyttar norrut.

Ekots lördagsintervju med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) handlar om vad regeringen tänker göra åt det historiskt höga antalet långtidsarbetslösa i Sverige. Knappt hälften av de cirka 400 000 som är inskrivna på Arbetsförmedlingen räknas som långtidsarbetslösa.

– Det är en gigantisk utmaning, säger arbetsmarknadsministern.

På frågan hur det har blivit så här svarar hon att det dels handlar om pandemin och dels att man inte har använt alla de arbetsmarknadspolitiska ”verktyg” som finns tillgängliga.

Nordmark pekar på geografiska skillnader i landet. I exempelvis Västerbotten är långtidsarbetslösheten låg, och samtidigt pågår en ”nyindustrialisering” i norra Sverige med tusentals lediga jobb.

– Vi måste få fler människor att flytta norrut – så är det bara, säger ministern.

– Jag är beredd att göra det som krävs för att se till att fler människor flyttar norrut.

En sak man skulle kunna göra är att ställa hårdare krav på arbetslösa att flytta dit jobben finns, menar Nordmark.

– Vi har lediga jobb uppe i norr, det tillkommer tiotusentals jobb där uppe de kommande åren. Och vi behöver både motivera, ge möjlighet, men jag tror också att vi till viss del behöver ställa högre krav på att man snabbare ska vara beredd på att faktiskt också flytta på sig för att ta de jobb som är lediga.

SR: Hur snabbt då?

– Det får jag väl återkomma till.

Läs även: Sveriges arbetslöshet fjärde störst inom EU

Läs även: Bäckström Johansson (SD): ”Den långsiktiga försörjningen av cement är långt ifrån säkrad”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag