Norges nya regering i förhandling – Inte överens om invandringen

Stortinget. Foto: Flckr
  • Fredag 12 jan 2018 2018-01-12
E-post 83

OSLO Norges regeringspartier Höyre, Fremskrittspartiet och Venstre väntas presentera en plattform under söndagen, men de är fortfarande inte överens om invandringen.
– Vi är definitivt inte eniga, men vi ser att det kan vara möjligt att uppnå enighet kanske tills på söndag. Vi förhandlar fortfarande, säger en ”central källa”.

Partiledarna för de norska partierna Höyre, Fremskrittspartiet och Venstre har enats om att bilda en regering. Partierna beräknar att de ska kunna presentera en regeringsplattform på söndag.

Ett politikområde där partierna har haft svårt att komma överens är invandringspolitiken. Enligt en central källa som Verdens gang talat med finns det ändå en möjlighet att nå en enighet tills på söndag.

– Vi är definitivt inte eniga, men vi ser att det kan vara möjligt att uppnå enighet kanske tills på söndag. Vi förhandlar fortfarande, säger en ”central källa” till VG.

Enligt VG är det också invandringspolitiken som regeringspartierna kommer förhandla om under fredagen.

FrP och Venstre har kallat sina partistyrelser till möte under söndagen. I Venstre är det dock stortingsgruppen som har sista ordet gällande regeringsbildning. I Fremskrittspartiet ligger beslutet hos partistyrelsen.

För många norrmän har Sveriges migrationspolitik varit ett praktexempel på hur man inte ska hantera invandringen.

– Vi är långt ifrån det här i Norge. Men det är viktigt nu att vi genomför insatser för att vi inte ska få det i framtiden, sa Norges invandrings- och integrationspminister, Sylvi Listhaug, till Nyheter Idag i samband med hennes Rinkebybesök i augusti 2017. 

LÄS ÄVEN: Svensk minister rasar efter att norska kollegan åkt till Sverige för att lära sig hur man INTE ska hantera invandringen

+Plus: Stort Bildspel: Lyssna på hela samtalet med Sylvi Listhaug

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag