Norrländska ambulanshelikoptrar kan inte användas i minusgrader och snö

Bild: Pressbild Svensk Luftambulans
  • Fredag 10 dec 2021 2021-12-10
E-post 266

De nya ambulanshelikoptrar som ska användas i Norrbotten, Västerbotten, Dalarna och Värmland kan inte användas när det snöar eller är lägre temperatur än fem minusgrader, rapporterar SVT Norrbotten. Detta sedan tillverkaren Airbus meddelat att det skett incidenter kopplade till ett filter som riskerar att inte fungera vid kyla och snö.

– Vi ska rädda liv utan att riskera liv. Vi har därför fattat beslut om att våra ambulanshelikoptrar inte ska flyga när det är snöfall eller snörök, eller när temperaturen är under fem grader och det är hög luftfuktighet, som dis eller dimma, säger Henrik Johansson, AM Accountable Manager på Svensk Luftambulans, i ett pressmeddelande.

Läs även: Stockholms feministiska snöröjning får 1419 klagomål på 6 dagar

Det handlar om sammanlagt fem helikoptrar stationerade i Norrbotten, Västerbotten, Dalarna och Värmland som drabbas av beslutet.

– Det är i väglöst land som det kan bli ett problem. Men den här årstiden har vi inte jättemånga larm i väglöst land men visst är det bekymmersamt, säger Per Marcusson, verksamhetschef för ambulanshelikoptrarna i Region Norrbotten, till SVT Norrbotten.

Tillverkaren Airbus ska återkomma med rekommendationer om hur helikoptrar av typen  H145 kan användas.

– Tyvärr kan vi inte säga när detta ska vara löst, men alla inblandade jobbar så hårt de kan, säger Henrik Johansson till SVT Norrbotten.

Läs även: Hans parti krossade Socialdemokraterna – så blev Sjukvårdspartiet störst i Norrbotten

Läs även: SD vill bygga nytt kärnkraftverk i Norrbotten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag