Norsk polischef: Därför har vi mindre problem än Sverige

Poliser i arbete. Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 17 jun 2023 2023-06-17
E-post

Under fjolåret sköts 4 personer ihjäl i Norge. I Sverige landade den siffran på 62. Anledningarna till det är flera, menar den norske polischefen Arne Jørgen Olafsen, som bland annat pekar ut invandringen och bostadsfrågan. Samtidigt varnar norsk polis för att den svenska utvecklingen ska sprida sig västerut.
– Vi lär oss mycket av Sverige, vi behöver inte göra era misstag så att säga, säger han till Dagens Nyheter.

Olafsen är sedan fem år tillbaka chef för den norska polisens utlänningsenhet. Han berättar att även Norge har problem, men att de är långt ifrån lika stora som Sveriges.

– Visst har vi också problem. Och problem som svenskar har i dag kanske kommer tio-femton år senare till Norge, säger han till DN.

Läs även: Forne justitieministern: ”Vi klarar oss bra utan en export av den svenska kriminaliteten”

Först och främst pekar han ut invandringspolitiken som en avgörande faktor i skillnaderna mellan länderna. Enligt honom har man i Norge fokuserat på att ha en invandring som samhället klarar av att integrera och som går ihop ekonomiskt, medan Sverige har haft en mer liberal asylinvandring.

– Invandring har många sidor. Kulturellt är mångfald mycket bra, men det för också med sig kriminalitet. Och jag upplever nog att i Norge har det varit lättare, historiskt sett, att diskutera politiskt mer impopulära teman. Vi har haft en bredare mångfald i politiska diskussionen, säger han.

Han pekar även ut andra faktorer i skillnaderna mellan länderna. En av dessa är bostadsfrågan och mängden privat ägande, där det var 23,6 procent av Norges hushåll som förra året hyrde sin bostad, medan det i Sverige var 33 procent.

– Särskilt stor är skillnaden i era belastade stadsdelar. Min bild är att du tar ett större ansvar för ditt boende och din omgivning om du äger det. Det kan i sin tur spilla över på ordning och trygghet i området.

I sin rapport om polisens hotbedömning för 2023 skriver Kripos, den norska motsvarigheten till Noa, att svenska gängkriminellas förehavanden har blivit alltmer synliga i landet.

Kjetil Tunold, chef för utredningsavdelningen vid sektionen för organiserad brottslighet på Kripos, har tidigare berättat om detta för Nyheter Idag och bland annat beskrivit hur kriminella i Norge beställer våldsuppdrag från svenska kriminella.

”Norsk polis är oroad över att detta samarbete med svenska kriminella nätverk kommer att bidra till en eskalering av våldsutövandet i Norge”, förklarar han bland annat för Nyheter Idag.

Läs mer: ”Norska kriminella beställer våldsuppdrag från svenska kriminella”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag