Forne justitieministern: ”Vi klarar oss bra utan en export av den svenska kriminaliteten”

Per-Willy Amundsen. Bild: Bård Gudim / FrP Media (CC BY 3.0) / Nyheter Idag
  • Lördag 1 apr 2023 2023-04-01
E-post

H&M, Volvo och i Ikea i all ära. Men den svenska brottsligheten vill norrmännen inte se någon export av. Det skriver Norges före detta justitieminister Per-Willy Amundsen i en debattartikel för Expressen.

I texten refererar Amundsen till en rapport om hotbedömningen 2023 där den norska polisen menar att gäng från Sverige har börjat etablera sig i Norge.

”Norsk polis säger rätt ut att de är bekymrade över samarbetet mellan norska och svenska kriminella – och betonar det betydande våldskapitalet som svenska kriminella gäng har”, skriver Amundsen.

Läs även: Polisen Pelas om våldsvågen: ”Mycket värre än det som skrivs i media”

Den tidigare justitieministern – som tillhör högerpartiet Fremskrittspartiet – skriver att norska kriminella också har ett våldskapital, men att de nästan är att betrakta ”som småbarn” jämfört med sina värsta svenska motsvarigheter.

Och någon export av den grova brottsligheten i Sverige vill han inte se.

”Vi klarar oss bra utan en export av den svenska kriminaliteten”, skriver han.

Amundsen menar också att det tidigare har funnits ett tabu i Sverige att kunna diskutera kopplingen mellan invandring och kriminalitet. Att det nu blivit mindre känsligt att föra den diskussionen menar han att Sverigedemokraterna ska ha ”mycket av äran” för.

Läs även: Finske presidentens oro: ”Vi går i Sveriges spår”

Läs även: Danmarks invandringsminister Tesfaye (S): ”Jag vill bara svenskarna allt gott”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag