Norsk toppchef: Män diskrimineras i näringslivet

Kristin Skogen Lund. Foto: Faksimil NRK Brennpunkt
  • Onsdag 8 maj 2019 2019-05-08
E-post 49

NORGE Kristin Skogen Lund, chef på den norska mediekoncernen Schibsted, säger att män diskrimineras för att kvinnor ska få ledande positioner i näringslivet.
– Män blir förbigångna för att de har fel kön, säger hon.

I en intervju för norska NRK Brennpunkt berättar Kristin Skogen Lund, chef på Schibsted och tidigare på intresseorganisationen Næringslivets Hovedorganisasjon, hur män har drabbats av fokuset på att flytta fram kvinnors positioner i näringslivet.

– Jag har sett att man aktivt främjar kvinnor eller väljer kvinnor framför män. I väldigt många sammanhang är det inte en fördel att vara en etniskt norsk man från Oslo, oavsett hur duktig du må vara, säger hon.

– Det jag menar är att vi har en eftersläpning på en del områden där vi har för få kvinnor i ledande roller. Ska du aktivt bereda kvinnors väg in i de rollerna så kan det vara rätt att göra det, men då måste vi också kunna snacka om och vara öppna om att det sker på bekostnad av en del män som inte kan få de rollerna. Det är klart att det kan uppfattas som omvänd diskriminering.

Forskaren Mari Teigen på Senter for likestilling säger till NRK att det fortfarande råder mansdominans i toppen av norskt näringsliv. Hennes genomgång visar att 25 procent av de som sitter i ledningen i Norges 200 största företag är kvinnor. Hon tror dock att varken kvinnor eller män diskrimineras i någon nämnvärd utsträckning.

Läs även: Ny lag låter Finland dra in medborgarskap för terrorism och landsförräderi

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag