Novus: SD ökar mest inför EU-valet – Fi åker ut

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 27 mar 2019 2019-03-27
E-post 7517

SVERIGE SVT och SR har låtit Novus fråga väljarna vad man tänker rösta på i valet till Europaparlamentet den 26 maj. Sverigedemokraterna ökar mest av alla partier sedan förra valet, och blir näst största parti om siffrorna håller i sig.

Fem år har gått sedan senaste EU-valet hölls, och jämfört med det valresultatet ökar SD mest av alla med 4,6 procentenheter i Novus mätning. Partiet är därmed näst störst efter Socialdemokraterna.

Samtidigt ökar Vänsterpartiet med nästan lika mycket – 4,3 procentenheter.

– Vi ser ju en polarisering inte bara i svensk politik utan också i europeisk politik där ytterkantspartierna har framgångar. Kanske har de partierna en större tydlighet än partierna på det politiska mittfältet. Det är en förklaring, sedan får man komma ihåg att de vänder sig till helt olika grupper, säger statsvetaren Tommy Möller till SVT.

Miljöpartiet tappar mest av alla partier sedan förra valet med 6,2 procentenheter. Samtidigt har stödet för EU-vänliga Liberalerna halverats till 5 procent.

– Vi har ju betydligt högre ambitioner än så. Vi är Sveriges mest EU-vänliga parti och nu drar vi igång en valkampanj, då räknar vi med att stödet ska öka betydligt, säger Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm till SVT.

– Europaparlamentsvalet har stor betydelse för oss, för där är vi verkligen eniga, där står vi upp som en kvinna och jobbar för ett ökat liberalt inflytande i EU.

Om Novus siffror står sig kommer SD, V, C och KD vinna varsitt mandat mer, medan MP skulle tappa två och L ett. Feministiskt initiativ skulle tappa sitt enda mandat och åka ur Europaparlamentet.

Fakta Novus väljarbarometer

Förändring mot valresultatet 2014 i parentes.

M: 13,7 % (0,0 %)
L: 5,0 % (- 4,9 %)
C: 9,2 % (2,9 %)
KD: 8,9 % (3,0 %)
S: 25,5 % (1,3 %)
V: 10,6 % (4,3 %)
MP: 9,2 % (- 6,2 %)
SD: 14,3 % (4,6 %)
Fi: 1,2 % (- 4,3 %)
PP (Piratpartiet): 1,3 % (- 0,9 %)
Annat parti: 1,2 % (0,5 %)

Läs även: Efter JÖK:en – väljarna överger Löfven

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag