Nu har den första sverigedemokraten tagit sitt liv efter ett mediedrev

Här konfronteras Philipsson av Expressen för sitt politiska engagemang. Foto: Faksimil expressen.se
  • Lördag 7 feb 2015 2015-02-07
E-post 4292

SVERIGE Efter att Mattias Philipson blev uthängd som rasist i medier och fått problem att driva sin verksamhet på grund av ett asylboende, tog han sitt liv. – Han var ingen rasist, men upplevde att han var hatad. Han fick inte vara ifred. Han var jagad, säger hans vän.

Det är journalisten Gunnar Sandelin som berättar på sin blogg om händelsen. Den tidigare ordföranden för sverigedemokraternas lokalavdelning i Båstad, Mattias Philipson, blev föremål för en såkallad ”uthängning” i tidningen Expressen, men fick även motgångar med sin verksamhet på grund av ett asylboende.

”Det har varit en lång kedja av händelser som avlöst varandra som bidrog till att Mattias Philipson tog sitt liv. Han började må dåligt i somras när Expressen / Resarchgruppen stämplade honom som rasist och vissa sajter följde efter. Han hade i sin ungdom haft kontakter inom vit-makt rörelsen, men lämnat det bakom sig för 20 år sedan”, skriver Sandelin på sin blogg.

Problem att driva verksamhet på grund av ett asylboende

Sandelin har pratat med en vän till Philipson och undersökt vad som låg till grund för den tragiska händelsen. Det var inte bara medieexponeringen i sig som knäckte Philipson utan även svårigheter med att driva sin ekonomiska verksamhet. Men att det började med mediedrevet står klart efter att Sandelin pratat med Philipsons vänner, förklarar han för Nyheter Idag.

”Som näring drev han i sitt hem en aktivitetsgård med verksamhet för olika grupper kallad ’Gårdskampen’ i den lilla orten Eskilstorp med 50 invånare, fem kilometer utanför Båstad. Detta levebröd försvann i stort när det blev klart att herrgården som gränsade till hans tomt skulle bli asylmottagning. Han ville också hyra ut odlingslotter på sin mark och bygga småskaliga bostäder där, men ingenting fungerade efter att han exponerats i media. Dessutom drabbades han av inbrott, varav ett i december tog honom särskilt hårt”, skriver Sandelin.

– Han var ingen rasist, men upplevde att han var hatad. Han fick inte vara ifred. Han var jagad, säger hans vän till Sandelin.

Läs också: Därför berättar vi om självmordet

Flera känner igen sig i den tragiska historien

På Facebook är det många personer som kommenterar den tragiska händelsen med Philipson och de visar förståelse för att medier kan ta knäcken av en människa. Flera personer kopplar det till det allt mer polariserade medieklimatet i Sverige.

– Sjukt vad hatarna kan driva människor till, skriver en person som kommentar.

– Detta är det grymmaste. Så funkar drevet när de vittrar blod. Så nådelöst. Måtte det lysas fred över minnet av honom, skriver en annan.

Sandelin har varit i kontakt med två vänner till Philipson som bägge vill att berättelsen om vad som hänt återges. Mattias Philipson lämnar en liten dotter efter sig.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag