Stoppade ambulans och slapp fängelsestraff – nu rasar Amnesty mot domen
Trots att de tolv aktivisterna som stoppade en ambulans slipper undan fängelsestraff anser Amnesty att domen var för hård och i strid med folkrätten.
– Rättstillämpningen måste bygga på respekt för den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten och Sveriges folkrättsliga förpliktelser, säger Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Johansson.
I måndags dömdes tolv aktivister från gruppen Återställ våtmarker till villkorliga domar och skyddstillsyn för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten efter att ha blockerat E4 utanför Solna den 29 augusti i år.
Läs även: Ambulanshindrande aktivister slipper fängelse – lovar ge sig ut på vägarna igen
Men trots att aktivisterna slapp fängelse för sin aktion, som hindrade en ambulans under utryckning, menar människorättsorganisationen Amnesty att domen är för hård.
– Amnesty ser med stor oro på att domstolen dömer i strid med vad folkrätten kräver av Sverige, säger Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Johansson i ett pressmeddelande.
Trafikblockaden i slutet av sommaren väckte stor uppmärksamhet och förargade många politiker. Så även på den rödgröna sidan, där Miljöpartiets rättspolitiske talesperson Martin Marmgren kallade det för ”fruktansvärt hänsynslöst” och hoppades att det skulle ”rendera i kännbara straff”.
Ambulanser på väg till Karolinska har fastnat i köer pga aktivister blockerat E4:an. Fruktansvärt hänsynslöst! Bör rendera i kännbara straff. Den sortens "aktivism" kan kosta liv. Varje sekund kan vara avgörande för utryckningstrafik. Dessutom enorm björntjänst för miljön. Sluta!
— Martin Marmgren (@martinmarmgren) August 29, 2022
I rättegångsförhandlingarna yrkade åklagaren på fängelse för tio av de åtalade, men påföljden blev istället villkorlig dom för nio av aktivisterna och skyddstillsyn för tre. Samtidigt lovade två av de dömda aktivisterna att åter ge sig ut på vägarna för fler blockader på en pressträff.
– Vi bara måste ut på vägarna igen. I Riksdagen står nu ledamöter och uttryckligen säger att det inte finns någon klimatkris samtidigt som barn och vuxna dör på Afrikas Horn i den värsta torkan på ett halvt sekel, sade en av aktivisterna.
Läs även: Ambulanshindrande aktivister slipper fängelse – lovar ge sig ut på vägarna igen
Amnesty menar att de villkorliga domarna och skyddstillsynen innebär att svenska domstolar bedömer ”utövande av fri- och rättigheter som allvarliga brott”
– Det saknas praxis att tillämpa sabotage-brottet på det här sättet och från ett rättsstatligt perspektiv är det oroande att Sveriges domstolar börjar bedöma utövande av fri- och rättigheter som allvarliga brott, utan diskussion och lagändring, i strid med praxis och FN:s rekommendationer, säger generalsekreteraren Anna Johansson i ett pressmeddelande.
Amnesty beskriver ”klimataktionen” som ”fredlig civil olydnad” och menar att den omfattas av demonstrationsrätten, men menar att de domar som kommit på senare tid från både Solna, Södertörns och Stockholms tingsrätt tyder på att praxis håller på att ändras, i och med att demonstranter i ”fredliga aktioner” anklagas för sabotage.
– Den här förskjutningen i rättsväsendets bedömningar måste få ett slut. Rättstillämpningen måste bygga på respekt för den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten och Sveriges folkrättsliga förpliktelser, säger Anna Johansson.
Även Greenpeace och Civil Rights Defenders kritiserar domen i en gemensam debattartikel med Amnesty Sverige i Dagens Nyheter.
Fredlig civil olydnad omfattas av demonstrationsrätten, en central byggsten i en demokrati. Läs mer i vår, @AmnestySverige och @greenpeaceSE debattartikel på @DNDebatt. https://t.co/pjktgePuIP
— Civil Rights Defenders Sverige (@CRDSverige) October 24, 2022
Läs även: Rödgröna rasar mot klimataktivister efter ambulansblockad
Civil Right Defenders har nyligen genomfört en granskning av Tidöavtalet som man bland annat kallar för ”ett avtal för ett mer repressivt och rättighetsfrånvänt Sverige”.
– Som människorättsorganisation är vi mycket oroade över innehållet i Tidöavtalet. Det innehåller en rad åtgärder som tydligt strider mot de normer för mänskliga rättigheter som Sverige är bundet av, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.
Björn Söder (SD) menade då att ”de statliga bidragen till denna oseriösa organisation borde omgående dras in”.
Ja, de statliga bidragen till denna oseriösa organisation borde omgående dras in. Har tjatat om det i flera år. Här kan skattemedel sparas.
— Björn Söder (SD) 🇸🇪❤️🇺🇦 (@bjornsoder) October 24, 2022
Det fick Civil Rights Defenders att kalla Sverigedemokraterna för odemokratiska i en intervju med Expo.
– Det är uppenbart att sverigedemokraterna inte är grundade i en demokratisk tradition och inte ser den viktiga roll som civilsamhället har, säger organisationens chefsjurist John Stauffer till Expo.
– Partierna i regeringen tror jag har en annan förståelse för civilsamhällets viktiga roll i samhället, så där hoppas jag att det finns ett motstånd mot den politik som SD för, tillägger han.
I ett mejl till Nyheter Idag skriver Amnesty Sveriges presskommunikatör Anna Widmark att organisationen valt att inte uttala sig mer i frågan än vad som står pressmeddelandet.
”Vi kommunicerar i första hand kring frågan i våra egna kanaler. Vi följder detta viktiga ärende och andra liknande ärenden utifrån det som slås fast i demonstrationsrätten och yttrande- och mötesfriheten”, skriver hon i mejlet.
Texten har uppdaterats.
Läs även: Aktivisten: Därför stoppar vi trafiken
Läs även: Jan Emanuel förhandlar med klimataktivister: ”Bra om man kan få bort dem”