Nu kräver S i Botkyrka att Östlin lämnar sitt uppdrag

Ebba Östlin röstades bort efter konflikt med ABF. Bild: Socialdemokraterna/Nyheter Idag
  • Fredag 10 feb 2023 2023-02-10
E-post

På torsdagskvällen uppmanar Socialdemokraterna i Botkyrka kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin att lämna sitt uppdrag, uppger arbetarekommunens ordförande Jens Sjöström för Ekot. Ebba Östlin röstades bort av Socialdemokraterna i Botkyrka under kuppartade former, en omröstning där gängkrimiella enligt uppgifter till olika medier ska ha deltagit.

”Idag fattade en enig styrelse i Socialdemokraterna i Botkyrka beslut om att Ebba Östlin omedelbart ska frånsäga sig sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande då hon saknar medlemmarnas förtroende”, skriver Jens Sjöström i en kommentar till SVT.

Bakom omröstningen mot Östlin låg en konflikt med ABF efter att kommunen stängt ned ABF:s fritidsgårdar och fritidsklubbar i Botkyrka. Skälet till nedläggningen var att kriminell verksamhet ska ha pågått i lokalerna.

Läs även: Uppgift: Gängkriminellt kopplade var med och kuppade bort Östlin (S)

På tisdagen avslöjade Expressen att Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin känt till uppgifterna om gängkriminella kopplingar till partiet i Botkyrka redan förra året. Detta trots att han tidigare påstått att uppgifterna var nya för honom.

”Ebba Östlin skrev att allt startade med att de vände på en sten. En sten som visade på kopplingar mellan Vårbynätverket och ABF samt i förlängningen med S” skriver Nils Vikmång, biträdande partisekreterare, till tidningen. Vikmång uppger även att han höll partisekreterare Baudin informerad.

Två dagar innan mötet där Östlin kupppades bort skickades ett mejl till partisekreteraren Tobias Baudin, vice partisekreteraren Nils Vikmång, partidistriktets ordförande Åsa Westlund samt riksdagsledamoten och tidigare inrikesministern Mikael Damberg. I mejlet uttrycktes oro inför mötet, och en vädjan att partiet centralt skulle belysa konsekvenserna av de interna konflikterna.

Nils Vikmåg bekräftar att han fått mejlet, men Socialdemokraternas presstjänst hävdar att mejlet inte nådde fram till Damberg då det skickades till fel adress.

”Jag fick se sändlistan till mejlet jag gissar att du avser nu. Det är skickat till en inaktiv mejladress, så Mikael Damberg har inte tagit emot det”, skriver pressekreteraren Hanna Kretz till Expressen.

På onsdagen sade partiledare Magdalena Andersson till TT att partiet ämnar gå till botten med uppgifterna.

– Nu när det äntligen finns konkreta uppgifter om personer som har deltagit på det här mötet är det ju någonting som man måste gå till botten med, det finns ingen plats för gängkriminella i Socialdemokraterna, säger Andersson.

Läs även: S-topp larmades om gängkopplingar i Botkyrka – förra året

Läs även: Strandhäll avfärdar uppgifter om Botkyrkakuppen – hänvisar till ”30 år bakom mig i svensk förort”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag