S-topp larmades om gängkopplingar i Botkyrka – förra året

Nils Vikmång (S). Bild: Kristian Pohl / Regeringskansliet / Nyheter Idag
  • Tisdag 7 feb 2023 2023-02-07
E-post 0

I samband med S-skandalen i Botkyrka har Socialdemokraterna riktat kritik mot polisen för att inte ha delat med sig av uppgifter om personer inom den lokala partiavdelningens kopplingar till kriminella gäng. Nu kan Expressen emellertid avslöja att Nils Vikmång, S-topp på nationell nivå, larmades om uppgifterna redan ifjol. Han hävdar i sin tur att partisekreteraren Tobias Baudin (S) har ”hållits löpande informerad” om lägesbilden.

Kritiken mot polisen har inte varit nådig från S-håll den senaste tiden.

Detta i samband med Botkyrka-skandalen där kriminella uppges ha varit med och kuppat bort kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S).

Läs även: Uppgift: Gängkriminellt kopplade var med och kuppade bort Östlin (S)

De kritiska utspelen består i att källor inom polisen pratat med medier om personer med kopplingar till kriminella gäng inom S i Botkyrka, men inte informerat partiet om dem, enligt S-röster.

– Jag blir jäkligt upprörd, sade regionrådet Jens Sjöström (S), arbetarekommunens ordförande i Botkyrka, till Dagens Samhälle.

Parisekreteraren Tobias Baudin (S) är också kritisk.

– Det här är anmärkningsvärt att det finns poliskällor som också går till media men inte går till vårt parti, sade Baudin till P1 Morgon i fredags.

Löfvens statssekreterare informerades

Nu kan emellertid Expressen rapportera att uppgifter om gängkriminella kopplingar till arbetarekommunen i Botkyrka nådde Socialdemokraterna redan i november ifjol – på toppnivå.

Den som informerades var biträdande partisekreterare Nils Vikmång, före detta statssekreterare under Stefan Löfven.

I ett mejl till Expressen bekräftar Vikmång att tog del av uppgifterna. Detta i ett meddelande från Ebba Östlin där hon uppges ha beskrivit ”kopplingar mellan Vårbynätverket, ABF samt i förlängningen med S”.

”I meddelandet skrev hon också att lösningen på situationen inte fanns i partiet lokalt och hon ville också att PS (partistyrelsen, red. anm.) skulle få en dragning av en politisk tjänsteman för att få en bild av vad som hände. Jag uppfattade att hon refererade till innehållet i den ABF-rapport jag redan tagit del av”, skriver Vikmång till tidningen.

Läs även: Hotfulla meddelanden till de som röstade för Östlin under Botkyrkakuppen

Vidare uppger Vikmång att han såg till att försäkra sig om att partidistriktet i Stockholms län och S i Botkyrka upprätthöll en dialog om lägesbilden.

Han gjorde också bedömningen att Östlin skulle kontakta partidistriktet eller honom ifall nya, konkreta uppgifter skulle påträffas. Därtill menar han att Tobias Baudin har informerats om situationen.

”Partisekreteraren har hållits löpande informerad om konflikten inom Socialdemokraterna i Botkyrka”, skriver han.

Nej tack till säkerhetsmöte

S-ordföranden i Botkyrka Jens Sjöström säger till Expressen att han i december sade nej tack till ett informationsmöte med säkerhetsdirektören på kommunen och den lokala polisen som Östlin hade bjudit in honom till.

Mötet var tänkt att avhandla underrättelsebilden om personer med band till det kriminella Vårbynätverket som också tillhörde ABF och S i Botkyrka. Men ett sådant möte hade Sjöström inte tid med.

– Jag förstod att man ville ge en dragning om situationen kring ABF, det var det jag uppfattade som utgångspunkten. I det kanske det också låg kopplingar till att det skulle finnas i vårt parti men det var ABF som jag konstaterade var den stora frågan, säger han till Expressen.

– I mitten på januari pratade jag och KSO:n (Ebba Östlin, reds. anm.) igen om en att få till en dragning men efter det återkom hon inte till mig vilket är lite märkligt.

Sjöström uppger att det inte förekom några konkreta belägg eller bevis på kopplingar till kriminella personer och att han nu, när partiet fått in ”ett konkret tips” på sådana kopplingar, har bett om ett nytt möte. Han hävdar dock att svaret han fått är att den möjligheten inte längre finns tillgänglig.

Läs även: ”Här finns stora bidrag att få utan att du behöver avlossa ett enda skott”

Lyssna även på: Den medmänskliga korruptionen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag