Nu lovar regeringen stoppa skandalskadestånd till kriminella

Foto: Pressbild Moderaterna
  • Fredag 23 jun 2023 2023-06-23
E-post

Regeringen ska ändra reglerna så att skandalöst höga skadestånd inte längre ska kunna ges till personer som dömts för brott, skriver statsminister Ulf Kristersson på Facebook. Dessutom ska reglerna för skadestånd till brottsoffer ändras, så att de får skadestånd från Brottsoffermyndigheten, som sedan kräver in summan från förövaren.

I augusti 2021 beviljades flerfaldigt dömde våldtäktsmannen Damir Al-Ali ett skadestånd på 840 000 efter att ha fått sin ålder nedskriven av rätten och därmed suttit i fängelse för länge. Al-Ali var dömd för två brutala våldtäkter mot kvinnor i Malmö, och det skadestånd han beviljades av Justitiekansler Mari Heidenborg var betydligt högre än vad något av hans offer fick.

Justitiekanslern Mari Heidenborg sade till Svenska Dagbladet att hon bara följt lagen när hon beviljat skadeståndet.

– Jag har förståelse för att gemene man tycker det här är stötande, men det är inget som JK har hittat på, utan det är enligt lag, säger hon till tidningen.

Läs även: Gav 840 000 kr i skadestånd till våldtäktsman nu höjs röster för Justitiekanslerns avgång

Statsminister Ulf Kristersson (M) var en av de som reagerade mot skandalskadeståndet. ”Skattebetalarna tvingas alltså betala en knapp miljon till en man som begått fruktansvärda brott och som dessutom nu fritt vandrar omkring. Skadeståndet till brottslingen är mångdubbelt större än skadeståndet till hans brottsoffer. Det är rent oanständigt”, skrev Kristersson bland annat i ett inlägg på Facebook.

Nu lovar regeringen att ändra lagen så att kriminella inte längre ska kunna få så höga skadestånd. ”Vi vill begränsa den så kallade frihetsberövandeersättningen, så att ersättning enbart ska betalas ut när det finns goda skäl för det och då enbart med rimliga belopp” skriver Kristersson i ett inlägg på Facebook.

Kristersson lovar också att förbättra systemet för skadestånd till brottsoffer, som ”ska få sin ersättning snabbt och utan krångel”. Detta genom ett nytt system, där Brottsoffermyndigheten betalar utdömda skadestånd till brottsoffer, för att sedan kräva in beloppet av förövaren. Ett liknande förslag lades fram redan 2010 av Kent Ekeroth (SD) och Thoralf Alfsson (SD).

”Alldeles för länge har förövarens intressen fått gå före brottsoffrets rätt. Nu är det slut på det. Den här regeringen sätter brottsoffret först. Alltid. Svensk rättspolitik måste vara rättvis” avslutar Kristersson sitt Facebookinlägg.

Även riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) uppmärksammar regeringens förslag i ett inlägg på Facebook. ”Alldeles för länge har det daltats med brottslingar, vars intressen prioriterats före brottsoffer och hederliga medborgares. Nu är det slut med det. Nu tillskapar vi ett rättvist och rimligt system” skriver Kärrholm.

Läs även: Misstänktes för knarksmuggling – fick skadestånd för äcklig toalett

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag