Nu prövas Flams tiger i hovrätten

Foto: Frankie Fouganthin CC BY SA 2.0
  • Måndag 24 maj 2021 2021-05-24
E-post 925

STOCKHOLM På torsdagen och fredagen står komikern och författaren Aron Flam åter inför skranket då omslaget till boken ”Det här är en svensk tiger” ska prövas för upphovsrättsintrång av Svea hovrätt. Flam friades i Stockholms patent- och marknadsdomstol i oktober förra året, med hänvisning till det så kallade parodiundantaget.

Flam säger till Nyheter Idag att han inte vet på vilken grund som den friande domen kommer att prövas igen.

– Det kan inte jag svara på. Antagligen för att det är ett juridiskt intressant mål. Upphovsrätt är ju lite juridikens hjärnkirurgi, säger Flam och fortsätter:

– Om du ber mig gissa så är det ju så att vi har ett parodiundantag i praxis men inte i lag. Och vi har en lag om upphovsrätt. Och de här står mot varandra i just den här frågan. Och då måste ju systemet veta hur det ska hantera det i fortsättningen så det kan ju vara en anledning till att det får prövas.

Läs även: Åklagaren överklagar domen mot Aron Flam

I så fall kanske det kan vara lite positivt? Du gillar ju att bli citerad, hur fett skulle det inte vara om det fanns en ”Lex Aron Flam”?

– Det vore fantastiskt, eller en ”Lex Svensk Tiger”. Men jag får väl nöja mig med att i alla fall vara omnämnd i en mycket liten del av svensk rättshistoria som väldigt få i framtiden kommer känna till.

Hur känner du inför den här rättegången? Har du gott självförtroende?

– Jag har helt okej självförtroende, men precis som inför förra rättegången tar jag inte ut vare sig seger eller förlust i förskott, för jag vet ju att även om jag vinner detta så finns det en risk att det går vidare. Jag håller lågan vid liv men låter den inte brinna allt för häftigt, kan man säga.

Läs även: Rapportering – Aron Flam-rättegången: ”Har inte gjorts beslag av böcker sedan Mein Kampf”

Läs även: Aron Flam frias

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag