Nu rensas James Bond-böckerna på politiskt inkorrekt innehåll

Sean Connery som James Bond vid inspelningen av "Diamonds are forever" i Amsterdam 1971. Bild: Rob Mieremet/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 27 feb 2023 2023-02-27
E-post 0

Inför 70-årsjubileet av utgivningen av ”Casino Royale”, författaren Ian Flemings första bok om agenten James Bond, meddelar förlaget att ”experter på stötande innehåll” kommer granska James Bond-böckerna och ta bort eller ändra kontroversiellt språk, rapporterar New York Post.

De politiskt korrekta nyutgåvorna av James Bond-böckerna kommer att ges ut till våren, och förses med en varningstext som lyder: ”Den här boken skrevs under en tid då attityder som kan uppfattas som stötande av moderna läsare var vanliga”.

Bland de stötande formuleringar som kommer att tas bort hör etniciteterna på en bartender i ”Åskbollen” och en butler i boken ”Quantum of solice” . Ordet ”nigger” ska i princip ha tagits bort helt och hållet från böckerna.

Andra kontroversiella formuleringar kommer emellertid behållas, som exempelvis ett nedsättande uttryck om asiater, och ett stycke som beskriver  homosexualitet som en ”envis sjukdom”.

– Vi utvärderade texterna i de ursprungliga ”Bond”-böckerna och bestämde att det bästa var att följa Ians direktiv, säger en representant för förlaget, som även ”uppmuntrar folk att själva läsa de nya böckerna när de publicerats.”

Läs även: Barnboksförfattares böcker skrivs om av ”känslighetsexperter” – karaktärer blir könsneutrala

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag