Nu ska ett av Danmarks värsta invandrarghetton rivas

Vy från Vollsmose. Foto: Google Maps
  • Tisdag 16 okt 2018 2018-10-16
E-post 1174

DANMARK Nu finns en plan för att riva den danska förorten Vollsmose, som av den danska regeringen har kategoriserats som ett av de värsta ”ghettona” i landet. En stor del av de som bor där har invandrarbakgrund och måste nu flytta.

Sveriges Radio rapporterar om planerna för Vollsmose i Odense – ett område som statsminister Lars Løkke Rasmussen har pekat ut som ett av de ”ghetton” som regeringen vill ta itu med. Vollsmose faller under kategorin ”hårt ghetto” vilket kan jämföras med de särskilt utsatta områden som finns i Sverige.

Liksom i Sverige är dessa förorter präglade av hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå samt en stor andel invånare med invandrarbakgrund. De fungerar som parallellsamhällen med svag koppling till resten av det danska samhället.

”Den sista Vollsmoseplanen” innebär bland annat att 1 000 av de allmännyttiga familjebostäderna i området ska rivas eller omvandlas inom tio år. Cirka 3 000 av de 9 000 invånarna ska under den perioden ha flyttat till någon annan del av Odense.

Samtidigt vill kommunen att ”andra sorters människor” ska flytta in i nybyggda bostäder. Fler barn ska gå i dansk grundskola istället för muslimska friskolor.

– Jag kan förstå om de som bor där tycker det är brutalt, men att inte göra något är också brutalt, säger Odenses borgmästare Peter Rahbæk Juel till Sveriges Radio om den plan som han har tagit fram.

– De barn som växer upp i Vollsmose ges inte samma chans i livet som andra barn i Danmark. Vi måste bryta mönster och strukturer som gör att unga känner att kriminalitet är ett bättre val än utbildning.

Läs även: Danmark säger fortsatt nej till kvotflyktingar: ”Allt för få bidrar”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag