Nu slänger Yasin sina P3-priser

Yasin i intervju med SVT. Foto: SVT Play
  • Tisdag 29 nov 2022 2022-11-29
E-post

På måndagen meddelades förändringar i P3-Guldgalan med färre priser där kategorierna ”Årets pop”, ”Årets rock/metal” och ”Årets hiphop/R’n’B” tas bort. Det får gangsterrapparen Yasin att gå i taket som nu slänger sina priser i papperskorgen.

Det är i ett inlägg på Instagram som Yasin publicerar en bild på sina priser från galan liggandes i skräpkorgen.

”Låt dem aldrig sätta ett pris på din konst”, skriver Yasin i inlägget.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av YASIN (@twogunkid163)

I samband med galan 2021 blev Yasin föremål för het debatt efter att vunnit priset ”Årets artist” samt ”Årets hiphop/r’n’b”. Bland annat eftersom han vid tillfället var åtalad för förberedelse till människorov av rapartisten Einár, ett brott som han senare dömdes för.

Läs även: Yasin döms till fängelse

Yasin är heller inte den enda som reagerar på nyheten. Rapparen Jireel – som egentligen skulle ha uppträtt på galan – väljer nu att bojkotta den.

I ett inlägg på Instagram skriver han att han först missuppfattade och trodde att det enbart var ”Årets hiphop/R’n’B” som tagits bort bland priskategorierna.

”Jag misstolkade detta som att man hade uteslutit just hiphop och r&b, men efter att ha läst igenom caption ordentligt framgick det att detta gällde samtliga kategorier”, skriver han i inlägget.

Han uppger att han har krävt att Instagramkontot @p3dingata ska ta ner den bild som fick honom att missuppfatta beslutet, för att undvika ytterligare missförstånd och svartmålning av hans musikgenre.

Men enligt honom har de sagt nej till detta och därför tänker han inte uppträda på P3-Guldgalan nästa år.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av MOTY (@jireellavia)

Jonas Westman, redaktionschef för musiken i P3 och P4, skriver följande om kritiken i ett sms till Aftonbladet:

”Det är förstås tråkigt att det blir negativa reaktioner men vi var förberedda på att det kunde komma, både negativa och positiva. Det gör det oftast vid den här typen av förändring”.

Tina Mehrafzoon, som kommer att leda 2023 års P3-Guldgala, menar att kategoriseringar kan vara i vägen för juryns bedömningar.

– I musikvärlden kan vi använda oss av genreindelningar och kategoriseringar, men i juryarbetet kan det ibland vara i vägen. Det handlar om att vi ska lyfta fram kvalitet, inte nödvändigtvis boxa in grejer, säger hon till TT.

Läs även: Brutala sågningar av SR efter Yasin fått priset ”Årets artist”

Lyssna även på: Därför var det rätt att ge Yasin Byn P3-priset

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag