Nu snor S förslag från Orbán

Bild: Palácio do Planalto/CC BY 2.0/Fanni Uusitalo|valtioneuvoston kanslia/CC BY 2.0
  • Måndag 5 sep 2022 2022-09-05
E-post

Vi har vant oss vid att Socialdemokraterna stjäl förslag från Sverigedemokraterna, ett parti de i övrigt anklagar för rasism och fascism. Men på fredag förmiddag stal S ett förslag från den man de annars pekar ut som närmast Satan själv – Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Det var på fredagen som statsminister Magdalena Andersson höll en presskonferens där hon förklarade att hon kommer lämna den svenska valrörelsen för att istället ägna sig åt europeisk politik och försöka skapa en bred koalition i EU för lägre elpriser, bland annat genom att frikoppla priserna från el från de stigande priserna på naturgas.

– Det är inte rimligt att svenska hushåll och företag köper svensk el, som produceras billigt, men får betala skyhöga priser därför att våra grannländer är beroende av den ryska gasen, säger statsminister Magdalena Andersson enligt SVT.

– Ryssland bedriver ett energikrig mot Europa och vi måste ta tillbaka kontrollen. Att frånkoppla elpriserna från gaspriserna skapar en helt ny försvarslinje, säger Andersson utan att närmare förklara mekanismerna bakom detta försvar, fortsätter hon.

Läs även: Experten: Elpriset kan tvinga familjer att leva under existensminimum

Men förslaget är alltså inget nytt, utan föreslogs av Ungerns premiärminister Viktor Orbán på en presskonferens redan i april i år, enligt MX News. Orbán föreslog då flera åtgärder för att komma till rätta med energikrisen, inklusive att frikoppla elpriset från gaspriset i Europa.

– Vi måste förbereda oss för att hantera den ekonomiska krisen i Europa, sade Orbán.

Att förslaget om att frikoppla priset på el från priset på gas tidigare kommit från Viktor Orbán uppmärksammades först av twittraren Daniel Nadj.

Nyheter Idags politiska kommentator Arvid Hallén menar att Anderssons utspel är en del av den socialdemokratiska valkampanjen.

– Socialdemokraternas valkampanj är rakt igenom en presidentvalskampanj. Den saknar sakpolitik, det handlar närmast uteslutande om att lyfta fram Magdalena Andersson som en stark ledare.

– Om hon kan sätta bilden av att hon är en stark ledare och att det pågår en kris, så förväntar sig S sannolikt att de kommer lyfta i opinionen, på samma sätt som de lyfte under coronakrisen och när Ryssland invaderade Ukraina. Nu vill man göra detta en tredje gång.

Har de utsikter att lyckas?

– Det är väldigt svårt att säga. De tidigare gångerna uppstod ju inte krisstämningen för att Magdalena Andersson höll presskonferenser, utan de uppstod av sig själva och då blev man tvungen att hantera dem.

– Elkrisen har också uppstått av sig själv, men den här riktiga krisstämningen finns ju inte än, utan den kommer komma först när de här sinnessjuka elräkningarna och eventuellt roterande bortkoppling dyker upp. Det talar ju mot att det här skulle funka. Men osvuret är bäst.

Läs även: Ministrar höll pressträff – anklagade SD för kopplingar till Ryssland

Läs även: Statsvetare sågar rys(s)-attack på SD: ”Klassisk S-kampanj”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag