Nu vill Strömmer (M) tillåta dans överallt

Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0 / Pixabay
  • Tisdag 15 nov 2022 2022-11-15
E-post 180

För att människor i Sverige ska tillåtas dansa i en bar eller på offentlig plats krävs det i nuläget danstillstånd. Men nu kan lagen om danstillstånd snart vara ett minne blott, meddelar justitieminister Gunnar Strömmer (M).

– Om jag fick välja en lag som borde tas bort är det den om danstillståndet. Men det pågår ett lagstiftningsarbete och det kommer nog landa ganska snart, säger Strömmer till SVT.

Redan i april 2016 lät riksdagen meddela att man ville ta bort lagen och vände sig till regeringen för utredning av frågan.

Efter utredningen drogs slutsatsen 2018 att danstillståndet var viktigt ur en säkerhetsaspekt och inte borde avskaffas helt. Men en förändring skulle möjligen gå att genomföra.

Därefter kom dock coronapandemin och dans ute på krog eller nattklubb var ändå uteslutet av smittskyddsskäl. I ett mejl till SVT skriver Socialdemokraterna att man inte ändrade på lagen eftersom man prioriterade annat.

I dagens läge kan spontandans – när kroggäster oannonserat börjar dansa på ett ställe som saknar danstillstånd – leda till att en krog får indraget alkoholtillstånd.

Läs även: (M)otstånd i våras – nu höjer regeringen skatten på öl, cigg och snus

Läs även: Morgan stolt över sitt arbete: ”Ingen annan regering har gjort mer än vi”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag