Morgan stolt över sitt arbete: ”Ingen annan regering har gjort mer än vi”

Morgan Johansson (S). Foto: Kristian Pohl - Regeringskansliet
  • Lördag 8 okt 2022 2022-10-08
E-post 501

Efter åtta år som justitieminister och fyra år dessförinnan som justitieutskottets ordförande lämnar Morgan Johansson rättspolitiken och blir Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson. I en intervju med Dagens Nyheter berättar han att är stolt över vad han åstadkommit.
– Ingen annan regering har gjort mer än vi, säger han till tidningen.

Sedan Johansson intog ämbetet som justitieminister har Sverige varit med om en uppåtgående våldsspiral. Bland annat har skjutningarna ökat markant och i år slogs rekordet för antalet dödsskjutningar – redan i september.

När DN ber Johansson beskriva våldsutvecklingen under hans tid som ansvarig svarar han:

– Gängkriminaliteten har bitit sig fast på en hög nivå, även om vi har gått in med större insatser än någon annan regering före oss. Jag lämnar ju över i en situation där vi har fler poliser och hårdare straff än någonsin tidigare. Polisen har fått bättre verktyg och både häkten och anstalter är fyllda till 100 procent.

Läs även: Morgan blir utrikespolitisk talesperson: ”Början på slutet”

Ministerveteranen tillägger att problemen är mer djupliggande än att enbart handla om brottsbekämpning och att det dessutom gäller att bryta nyrekryteringen. Enligt honom ligger många av dessa åtgärder bortom kriminalpolitikens område.

Därefter passar han på att berömma sin egen insats.

– Ser vi till det jag har haft hand om – att bygga ut rättsväsendet och ge polisen fler verktyg – så är jag stolt över det jag har gjort, säger han.

Johansson säger också att det tar tid att vända den sortens våldsutveckling som vi ser i Sverige. På frågan om utvecklingen kommer ha vänt när det är dags för nästa val om fyra år svarar han:

– Det är väldigt svårt att säga och jag vill inte spekulera. Det kommer inte att räcka med bara straffrättsliga åtgärder. Det krävs omfattande satsningar på det förebyggande området.

”Får Kim Jong-un att verka självkritisk”

Alla är emellertid inte lika imponerande av Morgan Johanssons insats. Däribland kriminologen och den nyblivne riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M).

”En intervju som får Kim Jong-un att verka självkritisk, reflekterande och sympatisk”, skriver twittraren Philip Syrén.

Moderaten Susanna Silfverskiöld tror att den avgående justitieministern är ensam om sin uppfattning.

Läs även: Morgans före detta sambo kandiderar för SD

Läs även: Morgan Johansson efter misstroendet: ”Fått väldigt många ryggdunkar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag