Wiechel (SD) till Johansson (S): kommer Sverige följa Finland?

Bild: Maxipixel/Riksdagen
  • Lördag 4 maj 2019 2019-05-04
E-post 485

Med anledning av Finlands nya lag som möjliggör upphävande av finska medborgarskap för grova terroristbrott eller landsförräderi frågar nu Markus Wiechel (SD) justitieminister Morgan Johansson (S) om Sverige planerar liknande åtgärder.

I en skriftlig fråga som inlämnades den 30 april och överlämnades till Johansson 2 maj konstaterar Wiechel att Finland ”föreslagit ett förtydligande av medborgarskapets innebörd” genom att man gjort det möjligt att avskaffa medborgarskap för personer med dubbelt medborgarskap som begått allvarliga brott mot landet.

Med anledning av det frågar Wiechel justitieministern om riksdagen kan ”förvänta sig förslag från regeringen liknande dem vi har sett framföras i Finland eller på annat sätt verka för att medborgarskapets betydelse stärks i syfte att markera mot brott riktade mot Sverige?”.

Läs även: Ny lag låter Finland dra in medborgarskap för terrorism och landsförräderi

2017 avfärdade Morgan Johansson ett förslag från M om att dra in medborgarskap för svenska terrorister med dubbelt medborgarskap

– Det förvånar mig att Moderaterna inte orkar stå upp för svensk grundlag, sade Johansson till TT, med hänvisning till en paragraf i regeringsformen som säger att ”Ingen svensk medborgare som är eller har varit bosatt i riket får fråntas sitt medborgarskap”.

För att ändra en grundlag krävs att riksdagen godkänner ändringen två gånger med ett val emellan. På så sätt har de svenska grundlagarna ändrats flera gånger sedan 1974, bland annat för att harmonisera svensk lagstiftning med EU.

Under mandatperioden 2014 – 18 röstade riksdagen igenom flera grundlagsändringar, bland annat om ett utökat straffrättsligt skydd för transpersoner och ändrade mediegrundlagar. De pågående grundlagsändringarna är vilande och måste godkännas av den nuvarande riksdagen.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag